Pentagonas neigia padedantis Ukrainai „nusitaikyti“ į Rusijos generolus

JAV Gynybos departamentas ketvirtadienį paneigė teikęs žvalgybos informaciją apie Rusijos generolų buvimo vietas kovos veiksmų zonose, kad Ukrainos pajėgos galėtų juos nukauti.

Johnas Kirby.<br>AP/Scanpix nuotr.
Johnas Kirby.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2022, 8:41 AM, atnaujinta May 6, 2022, 9:48 AM

Komentuodamas didelio atgarsio sulaukusį dienraščio „The New York Times“ pranešimą apie JAV paramą Ukrainos kariuomenei Pentagono atstovas Johnas Kirby pripažino, kad Jungtinės Valstijos teikia karinės žvalgybos informaciją Kyjivo pajėgoms, siekdamos „padėti ukrainiečiams ginti savo šalį“, nuo vasario pabaigos atakuojamą Maskvos kariuomenės.

„Mes neteikiame žvalgybos duomenų apie aukšto rango kariuomenės vadų buvimo vietą mūšio lauke ir nedalyvaujam Ukrainos kariuomenei priimant sprendimus dėl taikinių“, – pabrėžė J. Kirby.

Vėliau ketvirtadienį JAV žiniasklaida atskirai pranešė, kad Jungtinės Valstijos pasidalijo su Kyjivu žvalgybos informacija, esą padėjusia ukrainiečiams praeitą mėnesį nuskandinti Rusijos raketinį kreiserį „Moskva“. Šio Juodosios jūros laivyno flagmano praradimas buvo itin skaudus smūgis Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Tačiau vienas JAV pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, naujienų agentūrai AFP sakė, kad Jungtinės Valstijos „neteikia specifinės informacijos, leidžiančios nusitaikyti į laivus“.

„Teikiame įvairių žvalgybos duomenų, padedančių ukrainiečiams suprasti grėsmę, keliamą Rusijos laivų Juodojoje jūroje, taip pat padėti jiems pasiruošti gintis nuo potencialių antpuolių iš jūros“, – aiškino pareigūnas.

Pranešime, kurį pirmasis paskelbė transliuotojas NBC, neįvardyti pareigūnai sakė, kad Ukrainai užklausė Vašingtono apie vieną Juodojoje jūroje plaukiojusį laivą. Jungtinės Valstijos padėjo patvirtinti jo buvimo vietą ir nustatyti, kad tas laivas yra „Moskva“.

Tačiau Jungtinės Valstijos nežinojo, jog Ukrainos pajėgos smogs flagmanui, teigė NBC cituojami pareigūnai.

Ukraina surengė virtinę sėkmingų atakų prieš Rusijos pajėgų vadavietes. Kaip praneša žiniasklaida, praeitą savaitę buvo smogta vienam objektui netoli priešakinių linijų rytiniame Donbaso regione, kur, kaip manoma, lankėsi Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas.

Nepatvirtintuose pranešimuose sakoma, kad Ukrainos pajėgos tą vietą apšaudė praėjus vos kelioms valandoms po V. Gerasimovo išvykimo.

„Sprendimus priima savarankiškai“

„The New York Times“ straipsnyje, kurį J. Kirby paneigė, sakoma, kad iš maždaug 12 Rusijos generolų, žuvusių nuo Ukrainos pajėgų smūgių, „daugelis“ buvo nukauti pasitelkus JAV pateiktus žvalgybos duomenis.

Laikraštis pridūrė, kad Jungtinės Valstijos teikė informacijos apie Rusijos kariuomenės mobiliąsias vadavietes, dažnai keičiančias pozicijas.

Be to, dienraštis pranešė, kad Ukrainos pajėgos planuodamos atakas prieš aukšto rango rusų kariškius iš amerikiečių gautą informaciją derindavo su savais žvalgybos duomenimis.

J. Kirby sakė, kad ukrainiečiai patys priima sprendimus, ar atakuoti kurį nors Rusijos kariuomenės vadą.

„Ukraina apjungia informaciją, kurią teikiame mes ir kiti partneriai, su žvalgybos duomenimis, kuriuos jie patys renka mūšio lauke, – aiškino atstovas. – Tuomet jie sprendimus priima savarankiškai, ir patys imasi veiksmų.“

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo taryba (NST) pasmerkė „neatsakingą“ „The New York Times“ straipsnį.

„Jungtinės Valstijos teikia operatyvinę žvalgybos informaciją, kad padėtų ukrainiečiams ginti savo šalį, – sakė NST atstovė Adrienne Watson. – Mes žvalgybinę informaciją teikdavome ne tam, kad būtų žudomi rusų generolai.“

Vašingtonas tiekia Ukrainai milijardų dolerių vertės karinę techniką ir šaudmenis, taip pat apmoko ukrainiečių pajėgas naudoti šią ginkluotę.

Amerikiečiai taip pat teikia Kyjivui informaciją, gaunamą iš palydovų, elektroninės žvalgybos operacijų ir kitų žvalgybos šaltinių.

Tačiau Baltieji rūmai ir Pentagonas stengėsi neatskleisti per daug duomenų apie visos JAV pagalbos mastą, baimindamiesi išprovokuoti Rusiją išplėsti konfliktą už Ukrainos sienų.

Kaip bebūtų, nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną Vašingtono parama Ukrainai tik didėjo ir apie ją buvo vis atviriau kalbama.

Vos įsiplieskus konfliktui Jungtinės Valstijos sakė tenorinčios padėti Ukrainai atsilaikyti.

Tačiau dabar Vašingtonas sako, kad jo tikslas – ilgam laikui susilpninti Rusiją.

„Norime matyti Rusiją susilpnėjusią iki tokio laipsnio, kad ji nebegalėtų daryti to, ką darė įsiveržusi į Ukrainą“, – po balandžio pabaigoje įvykusio vizito Kyjive sakė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.