ES: Honkongo lyderio paskyrimu pažeidžiamos demokratijos normos

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis sekmadienį sakė, kad naujo Honkongo lyderio paskyrimu buvo pažeistos demokratijos normos.

ES diplomatijos vadovas J. Borrellis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
ES diplomatijos vadovas J. Borrellis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2022, 1:59 PM, atnaujinta May 8, 2022, 2:00 PM

Propekiniškas komitetas sekmadienį Honkongo lyderiu paskyrė buvusį saugumo vadovą Jonhną Lee, prižiūrėjusį šio pusiau autonominio miesto demokratijos judėjimo slopinimą.

„Europos Sąjunga apgailestauja dėl šio demokratijos principų ir politinio pliuralizmo pažeidimo, ir laiko šį atrankos procesą dar vienu žingsniu griaunant principą „viena šalis, dvi sistemos“, – sakoma J. Borrellio pareiškime.

„Europos Sąjungai labai svarbus Honkongo didelio autonomijos laipsnio išsaugojimas, kaip ir pagarba žmogaus teisėms bei pagrindinėms laisvėms, įskaitant žiniasklaidos laisvę, demokratijos principus ir įstatymo viršenybę“, – sakoma jame.

ES ragina Kinijos ir Honkongo valdžią laikytis savo nacionalinių ir tarptautinių įsipareigojimų, ypač galutinio tikslo rinkti Honkongo lyderį ir įstatymų leidžiamąją instituciją visuotiniu balsavimu, pabrėžė J. Borrellis.

64 metų J. Lee, kuriam taikomos JAV sankcijos, buvo vienintelis kandidatas į šį postą ir liepos 1 dieną perims vadovavimą didžiulių demokratijos šalininkų protestų supurtytam miestui, kuriame Pekinas toliau aktyviai vykdo politinių laisvių varžymo kampaniją.

1 461 nario komitete J. Lee, buvęs Honkongo aukščiausio rango policijos pareigūnas ir saugumo sekretorius, gavo 1 416 balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.