Naujuoju Honkongo lyderiu paskirtas buvęs saugumo vadovas Johnas Lee

Naujuoju Honkongo lyderiu propekiniškas komitetas sekmadienį paskyrė buvusį saugumo vadovą Jonhną Lee, prižiūrėjusį šio pusiau autonominio miesto demokratijos judėjimo slopinimą.

J. Lee.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Lee.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-08 13:54

1 461 nario komitete J. Lee, buvęs Honkongo aukščiausio rango policijos pareigūnas ir saugumo sekretorius, gavo 1 416 balsų, sakė pareigūnai. Prieš jo kandidatūrą per slaptą balsavimą nubalsavo aštuoni nariai.

Pekinas sveikino beveik vienbalsiai priimtą sprendimą ir sakė jį rodant, kad „Honkongo visuomenė labai... pritaria“ J. Lee.

„Tai tikras demokratiškos dvasios pademonstravimas“, – sakoma Honkongo ir Makao reikalų biuro pareiškime.

J. Lee buvo vienintelis kandidatas į šį postą ir liepos 1 dieną perims vadovavimą didžiulių demokratijos šalininkų protestų supurtytam miestui, kuriame Pekinas toliau aktyviai vykdo politinių laisvių varžymo kampaniją ir kurio gyventojai bei verslas jau ilgiau nei dvejus metus patiria tarptautinę izoliaciją dėl taikomų griežtų kovos su koronaviruso pandemija priemonių.

Praėjusią savaitę pristatydamas savo programą 64 metų J. Lee žadėjo atkurti šio tarptautinio verslo centro ankstesnę šlovę, tačiau nenurodė, kada miestas galėtų atsisakyti nulinės tolerancijos COVID-19 strategijos ir atsiverti pasauliui.

Nors savo rinkimų kampanijai pasirinko šūkį „Drauge pradėkime naują Honkongo istorijos skyrių“, J. Lee pristatytos politikos gairės nedaug kuo skiriasi nuo Pekino suformuoto darbą baigiančios lyderės Carrie Lam administracijos kurso.

J. Lee atliko svarbų vaidmenį prieš trejus metus malšinant demokratijos šalininkų protestus ir yra tarp 11-os aukščiausių Honkongo ir Pekino pareigūnų, kuriems Jungtinės Valstijos taiko sankcijas.

J. Lee žadėjo, kad bus priimti teisės aktai, numatysiantys baudžiamąją atsakomybę už virtinę naujų nusikaltimų nacionaliniam saugumui, nors Pekinas po 2019-aisiais Honkongą septynis mėnesius purčiusių prodemokratinių protestų primetė miestui drakonišką įstatymą, kuriuo buvo kriminalizuota kone visa disidentinė veikla.

Bus tęsiamos pastangos „ugdyti naująją kartą, mylinčią šalį ir Honkongą“, praeitą savaitę sakė J. Lee.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.