Suomija ir Švedija NATO narėmis gali tapti per labai trumpą laiką

Jei Švedija ir Suomija nuspręstų pateikti paraiškas dėl narystės NATO, pritarimo procedūra gali būti baigta per kelias savaites. Tai pirmadienį Briuselyje pareiškė vienas NATO pareigūnas. Nuo paraiškos pateikimo iki stojimo protokolų pasirašymo, jo duomenimis, gali užtrukti tik maždaug dvi savaites.

NATO vėliava.<br>123rf nuotr.
NATO vėliava.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2022, 8:10 PM

Pačioms stojimo deryboms tikriausiai reikės tik maždaug vienos dienos kiekvienai šaliai. „Mes nelauksime Madrido viršūnių susitikimo, kad priimtume sprendimą“, – sakė pareigūnas, turėdamas omenyje spėliojimus, kad sprendimas dėl narystės gali būti paskelbtas šalių lyderių susitikime Ispanijos sostinėje birželio pabaigoje.

Baigus priėmimo procedūrą, stojimo protokolus turės ratifikuoti 30 šalių narių. Štai šis procesas esą gali trukti kelis mėnesius. Tačiau atsižvelgiant į Rusijos grasinimus narystės siekiančioms šalims, tikėtina, kad NATO valstybės pasistengs užbaigti ratifikavimą kiek įmanoma greitai.

Suomija ir Švedija yra artimos NATO partnerės, tačiau kol kas – ne Aljanso narės. Po Rusijos invazijos į Ukrainą pirmą kartą apklausose dauguma suomių ir švedų pasisakė už narystę NATO.

Manoma, kad Suomija ir Švedija jau netrukus pateiks paraiškas tapti NATO narėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.