Honkonge Tiananmeno įvykių atminimo renginių organizatoriai paskelbti „užsienio agentais“

Honkongo teismas trečiadienį nusprendė, kad prokurorai gali taikyti „užsienio agento“ etiketę kasmet mieste vykstančio Tiananmeno aikštės įvykių paminėjimo organizatoriams, neatskleisdamas, kam ši grupuotė kaltinama dirbusi.

 Tiananmeno aikštė.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Tiananmeno aikštė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2022, 2:26 PM

Toks sprendimas buvo priimtas nacionalinio saugumo sumetimais, tačiau baudžiamojon atsakomybėn patraukti asmenys tvirtina, kad precedentą sukursiantis sprendimas apsunkina pasiruošimą jų gynybai prieš teismą.

Dabar išardyta nevyriausybinė organizacija „Honkongo aljansas“ tris dešimtmečius rengė budėjimus, minėdamas 1989 metais įvykusio Kinijos kruvino susidorojimo su prodemokratiškais protestuotojais Pekino Tiananmeno aikštėje aukų atminimą.

Tačiau po 2019 metais šį tarptautinį finansų centrą daug mėnesių purčiusių didžiulių, dažnai smurtinių prodemokratinių protestų Honkongui buvo primestas naujas nacionalinio saugumo įstatymas, o birželio 4-osios įvykių Tiananmeno aikštėje minėjimas buvo oficialiai uždraustas.

Pareigūnai apkaltino Honkongo aljansą „ardomosios veiklos kurstymu“, kuris laikomas nusižengimu nacionaliniam saugumui, ir nurodė perduoti per daug metų surinktus duomenis apie aljanso narius, finansus ir ryšius su užsieniu.

Policija pernai suėmė penkis iš aljanso lyderių, įskaitant jo vicepirmininkę Chow Hang-tung, jiems atvirai nepaklusus įsakymui perduoti reikalaujamą informaciją.

Ieškodama teisinio pagrindo savo reikalavimui perduoti duomenis policija apkaltino aljansą, esą jis dirba kaip „užsienio agentas“. Ši retorika atitinka Pekino poziciją, kad Tiananmeno aikštės protestus paskatino užsienio jėgos, o ne populiarus judėjimas.

Ikiteisminiai posėdžiai, vadovaujantis griežtu Honkongo nacionalinio saugumo įstatymu, dažnai vyksta slapta ir informacija apie juos yra labai ribojama.

Tačiau šią savaitę vykęs posėdis buvo reta išimtis ir vyko atvirai teismo salėje.

Iškili žmogaus teisių advokatė Chow Hang-tung, pati ginanti save teisme, ir kiti gynybos advokatai prašė, kad prokurorai įvardytų, kam kaltinamieji yra kaltinami dirbę.

Tačiau magistratas Peteris Law trečiadienį pareiškė, kad prokurorai gynybai pateiktuose dokumentuose gali neatskleisti visų policijos vykdomo tyrimo duomenų.

„Visiškas visų dokumentų atskleidimas neabejotinai sukels realią riziką rimtai pakenkti svarbiam viešajam interesui, t. y. nacionaliniam saugumui“, – sakė P. Law.

Prokurorai paprašė teisėjo leidimo neatskleisti visos informacijos ginant viešuosius interesus – šia priemone paprastai naudojamasi siekiant apsaugoti itin slaptą informaciją, tokią kaip po priedanga dirbančių pareigūnų tapatybes.

Gynybos advokatas Albertas Wongas nurodė, kad šios informacijos atskleidimas yra būtinas, nes teisėjams reikės teisme nustatyti, ar aljansas iš tiesų buvo užsienio agentas.

A. Wongas perspėjo, kad policija gali „uždėti užsienio agento etiketę bet kam“, net neturėdama pagrįsti tokio savo sprendimo.

Tačiau teisėjas P. Law palaikė prokurorų pusę ir leido jiems paredaguoti turimus įrodymus.

Trys „Honkongo aljanso“ lyderiai, įskaitant Chow Hang-tung, prieš teismą stos liepos 13 dieną. Tą pačią dieną minimos Nobelio premijos laureato Tiananmeno aikštės protestų veterano Liu Xiaobo mirties metinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.