Maskvos primesta Chersono vadovybė paskelbė planą sričiai prisijungti prie Rusijos

Rusijos pajėgų kontroliuojamai Ukrainos pietinei Chersono sričiai neteisėtai primestos civilinės ir karinės administracijos vadovo pavaduotojas Kirilas Stremousovas trečiadienį paskelbė apie planus kreiptis į rusų prezidentą Vladimirą Putiną su prašymu, kad regionas taptų Rusijos dalimi.

Chersonos sritis.<br>Twitter nuotr.
Chersonos sritis.<br>Twitter nuotr.
Kirilas Stremousovas.<br>„Twitter“ nuotr.
Kirilas Stremousovas.<br>„Twitter“ nuotr.
Chersono sritis.<br>Twitter nuotr.
Chersono sritis.<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 11, 2022, 1:59 PM, atnaujinta May 11, 2022, 6:30 PM

„Bus prašoma, kad Chersono regionas taptų visateisiu Rusijos Federacijos subjektu“, – sakė K. Stremousovas, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūros.

Jis pridūrė, kad „iki metų pabaigos“ Chersonas bus visiškai valdomas pagal Rusijos įstatymus.

K. Stremousovas siūlė, kad Rusijos remiami pareigūnai kreiptųsi tiesiai į V. Putiną be jokio balsavimo, nes tarptautinė bendruomenė griežtai nepritarė Maskvos Krymo perėmimui.

Tačiau panašu, kad Kremlius nepalaikė šios idėjos, pareiškęs, kad Chersono srities gyventojai turi „patys nuspręsti savo likimą“.

„Tokie lemtingi sprendimai turi turėti teisinį pagrindą, teisinį pagrindimą , kad būtų visiškai teisėti, kaip buvo Krymo atveju“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Chersono regionas yra į šiaurę nuo Krymo. Ši sritis labai svarbi aprūpinant Maskvos 2014 metais aneksuotą Ukrainai priklausantį Juodosios jūros pusiasalį vandeniu – geriamuoju ir skirtu laukams drėkinti.

Chersone penktadienį apsilankęs vienas aukšto rango rusų parlamento narys pareiškė, kad Rusija liks Pietų Ukrainoje „amžinai“.

„Rusija čia yra amžinai. Dėl to neturėtų kilti jokių abejonių. Į praeitį negrįšime“, – sakė Andrejus Turčiakas, cituojamas valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ pareiškime.

„Gyvensime kartu, plėtosime šį turtingą regioną, turtingą istoriniu paveldu, turtingą čia gyvenančiais žmonėmis“, – pridūrė A. Turčiakas.

Tai buvo pirmas kartas, kai koks nors aukšto rango Rusijos pareigūnas užsiminė apie Maskvos ketinimus likti Ukrainos teritorijoje.

Svarbus žemės ūkio centras

Kyjivas apkaltino Kremlių slapta pradėjus srities „aneksavimą“, kai prorusiška regiono valdžia pažadėjo įvesti rusišką rublį kaip vietos valiutą regione.

Trečiadienį K. Stremousovas sakė, kad artimiausiomis savaitėmis Chersone gali būti atidarytas Rusijos bankas.

Regionas yra svarbus Ukrainos žemės ūkio centras. Jame auginami kviečiai, saulėgrąžos ir daržovės.

Ukrainos valdžios pareigūnai įtaria, kad Rusija vagia Ukrainos grūdus Maskvos kontroliuojamose teritorijose, ypač Chersono regione.

Chersoną Rusijos pajėgos okupavo neilgai trukus nuo invazijos pradžios vasario 24-ąją.

Rusija stengiasi stiprinti savo kontrolę mieste, bet gyventojai ir toliau išeina į gatves protestuoti prieš okupaciją.

Chersono ir aplinkinio regiono užėmimas karo pradžioje turbūt yra reikšmingiausia Rusijos karinė pergalė.

Ukrainos pareigūnai spėja, kad Rusija planuoja surengti regione referendumą ir paskelbti jo nepriklausomybę, panašiai kaip rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose 2014 metais.

Maskva Donecko ir Luhansko separatistų paskelbtus darinius – „liaudies respublikas“ – pripažino dvi dienos prieš invaziją į Ukrainą ir naudojosi jais kaip pretekstu kariuomenei į provakarietišką kaimynę pasiųsti.

V. Putinas savo karą Ukrainoje, kurį Rusija vadina „specialia karine operacija“, teisina tuo, kad Maskvai esą reikia ginti rusakalbius gyventojus.

Anot V. Putino, Rusija neketina okupuoti kaimynės.

Balandžio mėnesį Rusijos kariuomenė paskelbė perėmusi kito pietinio Ukrainos miesto – Mariupolio – kontrolę, bet ukrainiečių kariai vis dar laikosi didžiulėje metalurgijos gamykloje šiame uostamiestyje prie Azovo jūros.

Turto valdymo bendrovės „BlueBay Asset Management“ eksperto Timothy Asho teigimu, V. Putinas gali pabandyti pateikti Chersono regiono okupaciją kaip savo karinės operacijos pergalę.

„Iš tikrųjų tai vis tiek yra didžiulis pralaimėjimas, nes sankcijos galios dar kurį laiką“, – sakė T. Ashas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.