Buvęs Danijos gynybos ministras kaltinamas valstybės paslapčių nutekinimu

Buvęs Danijos gynybos ministras kaltinamas valstybės paslapčių nutekinimu byloje, susijusioje su skandalu dėl Kopenhagos žvalgybos tarnybų bendradarbiavimo su Vašingtonu, ketvirtadienį pranešė Teisingumo ministerija.

Clausas Hjortas Frederiksenas.<br>Scanpix nuotr.
Clausas Hjortas Frederiksenas.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2022, 6:58 PM

Ministerijos pareiškime nurodoma, kad ji „gavo prokuroro rekomendaciją patraukti parlamento narį Clausą Hjortą Frederikseną baudžiamojon atsakomybėn už... neteisėtą labai konfidencialios informacijos atskleidimą“.

Ministerija siekia, kad būtų panaikinta eksministro parlamentinė neliečiamybė, kaip to reikalauja Danijos įstatymai.

Nemažai informacijos tebėra įslaptinta byloje, kurioje buvęs danų karinės žvalgybos vadovas buvo sulaikytas dviem mėnesiams.

Danijos parlamentarai siekia susipažinti su bylos medžiaga, kad galėtų nuspręsti, ar panaikinti C. H. Frederikseno neliečiamybę, tačiau teisingumo ministras Mattias Tesfaye kol kas atsisako sudaryti tokią galimybę.

„Kalbame apie itin konfidencialią informaciją, todėl visas parlamentas negali su ja susipažinti“, – visuomeniniam transliuotojui DR sakė M. Tesfaye.

2021 metų gegužę paskelbtas žiniasklaidos tyrimas atskleidė, kad JAV Nacionalinio saugumo agentūra (NSA), naudodamasi Danijos povandeninių kabelių tinklu, keturiose šalyse – Vokietijoje, Švedijoje, Norvegijoje ir Prancūzijoje – klausėsi įvairių taikinių, įskaitant tuometę vokiečių kanclerę Angelą Merkel.

C. H. Frederiksenas, gynybos ministro pareigas ėjęs 2016–2019 metais, gruodį Danijos televizijai TV2 sakė, kad susitarimą dėl povandeninių kabelių naudojimo 10-ojo dešimtmečio pabaigoje pasirašė JAV prezidentas Billas Clintonas ir tuometis Danijos premjeras Poulis Nyrupas Rasmussenas.

„Būtent taip aš ir supratau. Būtent taip ir yra, sprendžiant iš to, ką žinau“, – televizijai pareiškė buvęs gynybos ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.