Kosovas pateikė paraišką prisijungti prie Europos Tarybos

Maža Balkanų respublika Kosovas teikia paraišką tapti Europos Tarybos nare. Vyriausybė Prištinoje pavedė Užsienio reikalų ministerijai imtis tam reikalingų žingsnių, sakoma pranešime. Užsienio reikalų ministrė Donika Gervalla-Schwarz netrukus po to asmeniškai perdavė paraišką organizacijos būstinėje Strasbūre, tviteryje pranešė ministerija.

Kosovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kosovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2022, 3:40 PM

Europos Taryba yra 46 šalis nares vienijanti organizacija. Jai, be kitų, priklauso visos Balkanų šalys, išskyrus Kosovą. Tai nėra ES institucija. Europos Tarybos uždavinys yra stebėti, kaip šalys narės laikosi žmogaus teisių. Kovo pradžioje organizacija dėl karo Ukrainoje pašalino iš savo gretų Rusiją.

„Žmogaus teises ir pagrindines laisves garantuoja Kosovo Respublikos konstitucija“, – pažymi Priština. Į 2008 metais nepriklausomybę paskelbusio Kosovo pagrindinį įstatymą integruota Europos žmogaus teisių konvencija, kuri yra Europos Tarybos pagrindinis dokumentas, ir kiti tarptautiniai žmogaus teisių dokumentai.

Vis dėlto Kosovo perspektyvos tapti Europos Tarybos nare miglotos. Buvusios Serbijos provincijos, kurios 1,9 mln. gyventojų šiandien yra beveik vien albanai, kelios Europos Tarybos narės nepripažįsta. Pirmiausiai Serbija nepripažįsta buvusios savo provincijos savarankiškumo. Tačiau iki šiol Kosovo nėra pripažinusios ir ES šalys Ispanija, Rumunija, Graikija, Kipras ir Slovakija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip alkoholio, tabako vartotojai stiprintų gynybą?