Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų naujokas E. Zemmouras dalyvaus parlamento rinkimuose

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų televizijos apžvalgininkas, tapęs politiku, Ericas Zemmouras ketvirtadienį, praėjus trims savaitėms po nesėkmingo bandymo tapti prezidentu, pareiškė, kad sieks vietos parlamente ir kandidatuos prašmatnioje Sen Tropezo apygardoje.

Ericas Zemmouras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ericas Zemmouras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2022, 8:24 PM

Paryžiuje gimęs 63-ejų metų vyras kitą mėnesį vyksiančiuose parlamento rinkimuose siekia įtvirtinti savo naująją partiją „Rekonkista“ kaip nacionalinę politinę jėgą, tačiau manoma, kad jam bus nelengva.

„Aš vadovausiu mūsų puikiai ir didingai kovai kartu su 550 mūsų kandidatų“, – rašė E. Zemmouras socialiniame tinkle „Twitter“, paskelbdamas apie savo planus kandidatuoti Prancūzijos Rivjeroje esančiame Sen Tropeze, kur praėjusį mėnesį per prezidento rinkimus jo rezultatas buvo vienas iš aukščiausių šalyje.

Ilgą laiką buvęs žinomas kaip aršių antiislamiškų pažiūrų politikos apžvalgininkas ir rašytojas, E. Zemmouras praėjusių metų pabaigoje pradėjo savo politinę karjerą, siekdamas išstumti prezidentą Emmanuelį Macroną.

Balandžio mėnesį vykusiame pirmajame prezidento rinkimų ture jis surinko 7 proc. balsų ir turėjo pasitraukti; jis taip ir nesugebėjo pasiekti susitarimo su kraštutinių dešiniųjų veterane Marine Le Pen ir jos gerai įsitvirtinusia partija „Nacionalinis sambūris“.

Kai kurie E. Zemmouro padėjėjai patarė jam nedalyvauti parlamento rinkimuose, nes baiminosi, kad dar vienas pralaimėjimas gali visam laikui sugadinti jo karjerą.

Rinkimų apygarda aplink Sen Tropezą, kuris nuo seno traukia turtingus ir įžymius žmones, garsėja didele konkurencija tarp kandidatų ir šiuo metu priklauso E. Macrono partijai „Respublika, pirmyn“, kuri buvo pervadinta į „Atgimimą“.

E. Zemmouras kelis kartus buvo teistas už rasistines neapykantos kalbas, o ketvirtadienį buvo išteisintas dėl jam inkriminuoto Holokausto neigimo.

Paryžiaus apeliacinis teismas paliko galioti ankstesnį jam palankų nuosprendį dėl jo nuomonės, kad Prancūzijos karo laikų lyderis Philippe‘as Petainas, kolaboravęs su nacių režimu, „gelbėjo“ Prancūzijos žydus.

Šį teiginį ginčija dauguma istorikų, nurodydami, kad dėl P. Petaino antisemitizmo buvo surinkta užtektinai dokumentų, tačiau teismas nusprendė, kad tai nereiškia, jog jis neigia Holokausto egzistavimą ar sunkumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.