J. Bidenas Baltuosiuose rūmuose susitiko su Pietryčių Azijos lyderiais

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį Vašingtone susitiko su Pietryčių Azijos šalių vadovais, kuriems pažadėjo remti švarią energiją ir jūrų saugumą, taip tikėdamasis pabrėžti Jungtinių Valstijų įsipareigojimą, Kinijai plečiant savo įtaką.

J. Bidenas Baltuosiuose rūmuose susitiko su Pietryčių Azijos lyderiais.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
J. Bidenas Baltuosiuose rūmuose susitiko su Pietryčių Azijos lyderiais.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-13 09:22, atnaujinta 2022-05-13 10:51

Aštuonių iš dešimties Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) narių vadovai atvyko į Vašingtoną dalyvauti dviejų dienų viršūnių susitikime, kuris prasidėjo už uždarų durų Baltuosiuose rūmuose surengta vakariene, per kurią buvo patiekta su čiobreliais troškinta vištiena ir vaniliniai ledai.

J. Bideno administracija, kuri pradėjo darbą apibūdindama Kiniją kaip didžiausią Amerikos varžovę, nori įrodyti, kad ji vis dar teikia prioritetą Azijai, nors kelis pastaruosius mėnesius yra sutelkusi dėmesį į pastangas padėti Ukrainai atremti Rusijos invaziją.

Baltieji rūmai paskelbė apie naujas maždaug 150 mln. JAV dolerių vertės iniciatyvas. Tai kukli suma, palyginti su 40 mlrd. dolerių pagalbos paketu Ukrainai ir milijardais, kuriuos į regioną pumpuoja Kinija, taip pat mankštinanti savo raumenis Pietų Kinijos jūroje, dėl kurios vyksta teritoriniai ginčai.

Tačiau Jungtinės Valstijos pareiškė, kad dirba su privačiu sektoriumi ir planuoja kitą savaitę, kai J. Bidenas lankysis Tokijuje ir Seule, pristatyti platesnį paketą – Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono ekonominę programą.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, anksčiau ketvirtadienį susitikusi su ASEAN lyderiais pietų, atkreipė dėmesį į sąsajas, ragindama Pietryčių Aziją užimti griežtą poziciją dėl Rusijos invazijos Ukrainoje.

„Jeigu tai ignoruosime, paliksime praviras duris agresijai, įskaitant jūrų ir kitus klausimus Pietų Kinijos jūroje“, – sakė ji.

„Atvirumas“ teisių klausimais

N. Pelosi šį viršūnių susitikimą pavadino „dar vienu Amerikos įsipareigojimo būti stipria ir patikima partnere Pietryčių Azijoje įrodymu“.

Atstovų Rūmų pirmininkė sakė, kad ji, kitaip nei Kinija, tiki „atvirumu“, ir paragino Pietryčių Azijos šalių lyderius gerbti žmogaus teises, akcentuodama susirūpinimą LGBTQ žmonių padėtimi.

„Noriu aiškiai pasakyti: kai girdime apie LGBTQ asmenų kankinimus, Amerikos žmonėms tai nepriimtina ir vis dar trukdo visapusiškai pagarbai mūsų santykiuose“, – sakė ji.

N. Pelosi neišskyrė konkrečių šalių, tačiau Brunėjus ir Indonezijos Ačeho provincija sukėlė pasipiktinimo bangą priimtais įstatymais, leidžiančiais taikyti fizines bausmes už homoseksualius lytinius santykius abipusiu sutikimu.

Pasak Baltųjų rūmų, didžiausią naujo finansinio paketo dalį sudaro lėšos, kurios bus skirtos naujoms jūrų iniciatyvoms, be kita ko, apimsiančioms pakrančių apsaugos katerio ir pareigūnų dislokavimą kovai su nusikalstamumu, įskaitant neteisėtą žvejybą. Šioms iniciatyvoms įgyvendinti bus skirta 60 mln. dolerių.

Baltieji rūmai nurodė, kad 40 mln. dolerių bus skirta investicijoms į švarią energiją šiame klimato kaitos smarkiai veikiamame regione. Be to, pasak Baltųjų rūmų, dirbama su privačiu sektoriumi, siekiant pritraukti iki 2 mlrd. dolerių.

Kita iniciatyva, pristatyta J. Bidenui atskirai surengus virtualų viršūnių susitikimą COVID-19 tema, apima projektą, skirtą naujoms kvėpavimo takų ligoms tirti. Šio projekto įgyvendinimu užsiims naujas JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų biuras Hanojuje.

„Tikiuosi, šis susitikimas suteiks postūmį JAV sugrįžimui į regioną“, – sakė Indonezijos prezidentas Joko Widodo JAV ir ASEAN verslo tarybos forumo kuluaruose.

Susitikimas su Mianmaro opozicija

Pietryčių Azija dažnai laikoma savo pačios sėkmės auka, nes regione nelikus skubiai spręstinų problemų, Jungtinės Valstijos sutelkė dėmesį kitur.

Tačiau Mianmaro, dar neseniai laikyto demokratijos sėkmės pavyzdžiu, kariuomenei pernai vasarį nušalinus civilinės lyderės Aung San Suu Kyi vyriausybę, Jungtinės Valstijos ėmėsi didinti spaudimą šiai šaliai.

Ketvirtadienio viršūnių susitikime buvo simboliškai palikta viena tuščia kėdė, skirta Mianmarui.

Tremtyje dirbančios demokratinės opozicijos vadovybės atstovai buvo pakviesti į Vašingtoną susitikti su valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman, tačiau derybose Mianmarui neatstovavo.

Susitikime nebuvo ir Filipinų, kur pirmadienį vyko prezidento rinkimai, lyderio. Šaliai derybose atstovavo užsienio reikalų ministras.

Tarp dalyvaujančių lyderių yra Kambodžos autokratas Hunas Senas, šiuo metu pirmininkaujantis ASEAN, ir Tailando ministras pirmininkas Prayuthas Chan-ochas – buvęs kariuomenės vadas, vadovavęs 2014 metų perversmui.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) pareiškė, kad Jungtinės Valstijos turi skatinti demokratiją ne tik Mianmare, bet ir kitose šalyse.

„Jei JAV per susitikimus viešai nereikš susirūpinimo žmogaus teisių klausimais, tai bus žinia, kad žmogaus teisių pažeidimai dabar toleruojami siekiant sudaryti aljansus augančiai Kinijos įtakai atsverti“, – sakė HRW padalinio Azijoje vadovas Johnas Siftonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.