Somalio parlamentarai renkasi balsuoti ilgai atidėliotuose prezidento rinkimuose

Somalio įstatymų leidėjai sekmadienį susirinko Mogadiše balsuoti ilgai atidėliotuose prezidento rinkimuose, kuriuose vadovauti neramiai Afrikos Kyšulio valstybei, kovojančiai su islamistų sukilimu ir bado grėsme, siekia 35 kandidatai.

Rinkimai Somalyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rinkimai Somalyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2022, 1:50 PM

Rinkimai vėluoja daugiau kaip metus; procesą temdė kaltinimai pažeidimais, taip pat kruvinas smurtas ir kitos problemos. Šalies tarptautiniai partneriai net buvo įspėję, kad rinkimų vilkinimas, kurį lėmė, be kita ko, aršios kovos dėl valdžios, pavojingai nukreipia dėmesį nuo kovos su džihadistų judėjimu „al Shabaab“.

Balsavimas vyks griežto saugumo sąlygomis gausių pajėgų saugomo Mogadišo oro uosto komplekso viduje įrengtoje palapinėje. Sostinėje yra beveik sustojęs judėjimas, nes policija iki pirmadienio yra paskelbusi komendanto valandą. Taip pat buvo atšaukti skrydžiai, naujienų agentūrai AFP pareiškė vienas pareigūnas, prašęs nenurodyti jo vardo.

Šiuo balsavimu, kaip tikimasi, bus padėtas taškas politinėje krizėje, kuri tęsiasi jau gerokai ilgiau negu metus – nuo tada, kai 2021 metų vasarį pasibaigė prezidento Mohamedo Abdullahi Mohamedo kadencija ir nebuvo surengti nauji rinkimai.

„Esame pavargę gyventi nežinioje... Tikiuosi, kad prezidentas bus išrinktas ir visa ši nesąmonė šiandien pasibaigs“, – agentūrai AFP pareiškė Mogadišo gyventojas Muktaras Ali.

M. A. Mohamedas, dar žinomas kaip Farmajo, dabar siekia būti perrinktas, tačiau dabar jam atsirado rimtų varžovų: į šalies vadovo postą taip pat pretenduoja, be kita ko, buvę prezidentai Sharifas Sheikhas Ahmedas ir Hassanas Sheikhas Mohamudas, taip pat buvęs ministras pirmininkas Hassanas Ali Khaire'as.

Tarp kandidatų yra ir Puntlando valstijos prezidentas Saidas Abdullahi Dani bei buvusi užsienio reikalų ministrė Fawzia Yusuf Adan, vienintelė moteris šiame sąraše.

Vietos, kurioje vyks balsavimas, saugumą užtikrina Afrikos Sąjungos pajėgos. Tokių priemonių buvo imtasi po virtinės išpuolių, kuriuos pastarosiomis savaitėmis surengė judėjimas „al Shabaab“, jau daugiau kaip dešimtmetį siekiantis nuversti vyriausybę.

Ilgas procesas

Balsavimas gali prasidėti tik tuomet, kai susirinks du trečdaliai abiejų parlamento rūmų narių. Procesas, kaip manoma, tęsis kelias valandas ir gali užsitęsti iki vėlumos.

Šeštadienį iš varžybų dėl prezidento posto iškrito keturi kandidatai. Šiandien per daugybę balsavimo ratų kandidatų sąrašas turėtų dar sutrumpėti, kol bus išrinktas laimėtojas, kuris turi užsitikrinti mažiausiai 184 balsus.

Rinkimų, kuriuose vadovaujamasi principu „vienas žmogus – vienas balsas“, Somalyje nerengiama jau 50 metų. Vietoj šios sistemos, rinkimai šalyje vyksta pagal sudėtingą netiesioginį modelį, kai valstijų asamblėjos ir genčių delegatai renka įstatymų leidėjus į nacionalinį parlamentą, o šis savo ruožtu pasirenka prezidentą.

Kandidatai pažadėjo spręsti daugybę Somalio problemų ir padėti piliečiams, kurie yra išvarginti „al Shabaab“ džihadistų smurto, sparčiai kylančios infliacijos ir didėjančios sausros, dėl kurios milijonams žmonių gali grėsti bado pavojus.

„Al Shabaab“ kovotojai iki 2011-ųjų kontroliavo Mogadišą, iš kur juos galiausiai išstūmė Afrikos Sąjungos pajėgos.

Tačiau džihadistai tebekontroliuoja kai kurias kaimiškas vietoves, taip pat dažnai puola civilinius, karinius ir vyriausybinius objektus sostinėje ir už jos ribų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.