Atsistatydino Prancūzijos premjeras, E. Macronas turi paskelbti jo įpėdinį

Prancūzijos ministras pirmininkas Jeanas Castexas pirmadienį naujienų agentūrai AFP pranešė, kad įteikė atsistatydinimo pareiškimą prezidentui Emmanueliui Macronui ir kad šis jį priėmė.

Jeanas Castexas.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Jeanas Castexas.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-16 18:26, atnaujinta 2022-05-16 19:24

Tikimasi, kad vėliau šiandien prezidentas paskelbs J. Castexo įpėdinį.

Plačiai lauktais vyriausybės pertvarkymais siekiama sustiprinti E. Macrono centristinę partiją prieš kitą mėnesį vyksiančius parlamento rinkimus, kuriuose prezidentas tikisi užsitikrinti daugumą savo reformų programai, įskaitant prieštaringai vertinamą pensijų pertvarką

Prancūzijos premjeras Jeanas Castexas pirmadienį įteikė atsistatydinimo raštą prezidentui Emmanueliui Macronui, kad, kaip ir tikėtasi, sudarytų sąlygas suformuoti naują ministrų kabinetą.

Be to, gali būti, kad naujajai Prancūzijos vyriausybei pirmą kartą po daugiau kaip trijų dešimtmečių vadovaus moteris.

Pasitraukus J. Castexui, kuris šiam darbui netikėtai buvo pasirinktas 2020 metais, neseniai perrinktas E. Macronas galės performuoti ministrų kabinetą prieš birželį įvyksiančius svarbius parlamento rinkimus.

Centristų prezidentui reikės parlamentinės daugumos savo vidaus politikos darbotvarkei po perrinkimo stumti. Jo programą gali blokuoti vienas naujas kairiojo sparno aljansas ir kraštutiniai dešinieji.

Pastarosiomis savaitėmis spėliojama dėl pamainos J. Castexui, o E. Macronas užsiminė, kad premjero poste norėtų matyti moterį, susijusią su kairiojo sparno ir aplinkos politika.

Šie kriterijai atspindi jo norą savo antros kadencijos pradžioje sutelkti dėmesį į mokyklas ir sveikatos apsaugą, taip pat į klimato krizę, kuriai jis žadėjo teikti prioritetą.

Tarp kelių pastarojo meto pranešimuose paminėtų žmonių yra darbo ministrė Elisabeth Borne ir Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) generalinė direktorė Audrey Azoulay. Tarp kitų minėtų potencialių pretendentų yra žmonių, menkai žinomų plačiajai visuomenei; toks žmogus savo laiku buvo ir J. Castexas.

Tačiau komentatoriai įspėja, kad politinius netikėtumus mėgstančio E. Macrono pasirinkimas galėtų būti visiška staigmena.

J. Castexo įpėdinio vardas turėtų būti paskelbtas vėliau pirmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.