JT pasiuntinys ragina pratęsti paliaubas Jemene

Jungtinių Tautų specialusis pasiuntinys Jemenui Hansas Grundbergas antradienį paragino pratęsti ilgai siektas paliaubas tarp Jemeno vyriausybės ir husių sukilėlių, turinčias pasibaigti po dviejų savaičių.

Hansas Grundbergas susitikime Jemene.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Hansas Grundbergas susitikime Jemene.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2022, 7:45 AM

Dviejų mėnesių paliaubos, kurios įsigaliojo balandžio pradžioje ir kurias galima pratęsti, padarė „didelį teigiamą poveikį daugelio jemeniečių kasdieniam gyvenimui“, – baigiantis uždaram JT Saugumo Tarybos posėdžiui sakė H. Grundbergas.

„Per pastarąsias šešias savaites civilių aukų buvo daug mažiau, kovų staiga sumažėjo, nebuvo oro atakų iš Jemeno per jo sienas ir patvirtintų aviacijos smūgių Jemeno viduje“, – sakė H. Grundbergas.

Tačiau jis pridūrė matantis nepatvirtintų pranešimų apie tolesnius civilių aukų pareikalaujančius ginkluotus susirėmimus ir paragino toliau stengtis deeskaluoti krizę.

„Ir toliau bendrauju su šalimis, kad įveiktume dar likusius iššūkius ir užtikrintume paliaubų, turinčių pasibaigti po dviejų savaičių, pratęsimą“, – sakė H. Grundbergas.

Pirmadienį iš Jemeno sukilėlių kontroliuojamos sostinės buvo surengtas pirmas per beveik šešerius metus komercinis skrydis, o H. Grundbergas sakė, kad dar vienas skrydis planuojamas trečiadienį. Šie skrydžiai yra paliaubų dalis.

Konflikte dalyvauja Saudo Arabijos remiama Jemeno vyriausybė, oficialiai įsikūrusi Adene, ir su Iranu susiję husiai.

2014 metais husiai užėmė sostinę Saną, o 2015-aisiais įsikišus Saudo Arabijos vadovaujamai koalicijai įsižiebė karas, sukėlęs, pasak JT, didžiausią pasaulyje humanitarinę krizę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.