Pirmasis teismo procesas dėl Rusijos karo nusikaltimų Ukrainoje: teisiamasis pripažino savo kaltę

Pirmasis Rusijos karys, teisiamas Ukrainoje dėl karo nusikaltimų Maskvos invazijos metu, trečiadienį pripažino savo kaltę ir gali būti nuteistas Ukrainos kalėti iki gyvos galvos.

21 metų Vadimas Šišimarinas bus teisiamas dėl neginkluoto 62 metų civilio nužudymo vasario 28 dieną Ukrainos šiaurės rytuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
21 metų Vadimas Šišimarinas bus teisiamas dėl neginkluoto 62 metų civilio nužudymo vasario 28 dieną Ukrainos šiaurės rytuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-18 09:36, atnaujinta 2022-05-18 18:14

Teisme paklaustas, ar yra kaltas dėl kaltinimų tokiais nusikaltimais kaip tyčinė žmogžudystė ir karo nusikaltimai, 21 metų seržantas Vadimas Šišimarinas atsakė: „Taip.“

Į nelaisvę paimtas karys kaltinamas 62 metų civilio gyventojo nužudymu Ukrainos šiaurės rytuose pirmosiomis Kremliaus inicijuoto puolimo dienomis.

V. Šišimarinas, kilęs iš Sibiro Irkutsko srities, per Kijevo apygardos teismo posėdį sėdėjo stikliniame kaltinamųjų narve, vilkėdamas mėlynai pilką megztinį su gobtuvu.

Jaunatviškos išvaizdos karys skusta galva žiūrėjo į grindis, kol prokuroras ukrainiečių kalba skaitė jam pareikštus kaltinimus. Vertėjas vertė kaltinamajam į rusų kalbą.

V. Šišimarinas kaltinamas tuo, kad vasario 28 dieną netoli Čupachivkos kaimo šiaurės rytinėje Sumų srityje nužudė civilį gyventoją, kaip pranešama, važiavusį dviračiu.

Kyjivo duomenimis, V. Šišimarinas vadovavo tankų divizijos daliniui, kai jo kolona buvo užpulta.

Pasak prokurorų, jis ir dar keturi kariai pavogė automobilį, o važiuodami netoli minėto kaimo sutiko dviračiu važiavusį civilį gyventoją.

V. Šišimarinui buvo liepta šį nužudyti, ir jis tai padarė pasinaudojęs Kalašnikovo automatu, pareiškė prokurorai.

Kitas teismo posėdis vyks ketvirtadienį 12 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Po trečiadienio posėdžio prokuroras Andrijus Siniukas žurnalistams sakė, kad teismas pakvies duoti parodymus du liudininkus, įskaitant vieną iš Rusijos karių, buvusių su V. Šišimarinu incidento metu.

Pasak A. Siniuko, nagrinėjant bylą taip pat bus ištirtas kario ginklas.

Kremlius anksčiau teigė, kad nebuvo informuotas apie šią bylą, ir nurodė, kad Maskvos „galimybės suteikti pagalbą taip pat yra labai ribotos, kadangi ten nėra mūsų diplomatinės misijos“.

Po šio proceso greitai bus rengiami ir kiti: ketvirtadienį vidurio Ukrainoje turėtų stoti prieš teismą dar du rusų kariai.

Kijevo teigimu, nagrinėjama tūkstančiai bylų dėl įtariamų Maskvos pajėgų nusikaltimų, padarytų nuo invazijos pradžios vasario 24-ąją.

Šie procesai bus išbandymas Ukrainos teisingumo sistemai tuo metu, kai tarptautinės institucijos pačios atlieka tyrimus dėl įtariamo Rusijos pajėgų piktnaudžiavimo.

Ukrainiečių prokurorai sako nustatę dešimtis įtariamųjų ir žada juos patraukti atsakomybėn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.