2021-aisiais pasaulyje buvo beveik 60 mln. šalių viduje perkeltų asmenų

Konfliktai ir gaivalinės nelaimės praeitais metais privertė dešimtis milijonų žmonių persikelti į kitas vietas savo šalyse, o bendras perkeltųjų asmenų skaičius pasiekė rekordines aukštumas, ketvirtadienį pranešė šią padėtį stebinčios organizacijos.

Karas Ukrainoje, Odesa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Odesa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2022, 1:51 PM

2021 metais pasaulyje apie 59,1 mln. žmonių buvo užregistruoti kaip šalies viduje perkelti asmenys. Šis visų laikų rekordas tikriausiai bus viršytas 2022-aisiais, nes savo namus buvo priversti palikti daugybė žmonių karo krečiamoje Ukrainoje.

2021-aisiais buvo užregistruota apie 38 mln. naujai persikėlusių asmenų, dalis jų per metų laikotarpį buvo priversti persikelti ne vieną kartą, sakoma ataskaitoje, parengtoje nevyriausybinės organizacijos „Internal Displacement Monitoring Centre“ (IDMC) ir Norvegijos pabėgėlių tarybos (Norwegian Refugee Council, NRC).

Šis per metus užregistruotų naujų šalies viduje perkeltų asmenų skaičius yra antras didžiausias per pastarąjį dešimtmetį. Didžiausias skaičius fiksuotas 2020-aisiais, kai daugybė žmonių turėjo palikti savo namus dėl virtinės gaivalinių nelaimių.

Pernai per metus naujai užregistruotų šalies viduje dėl konfliktų perkeltųjų asmenų skaičius siekė 14,4 mln. žmonių. Jis buvo 50 proc. didesnis negu 2020 metais ir daugiau kaip dvigubai didesnis negu 2012-aisiais, sakoma ataskaitoje.

„Pasaulis byra“

Šiemet tokių asmenų skaičius tikriausiai tik didės, ypač dėl karo Ukrainoje.

Daugiau kaip 8 mln. žmonių jau persikėlė į kitas karo krečiamos šalies vietas nuo vasario 24 dienos, kai Rusija pradėjo didelio masto karinę invaziją. Daugiau kaip 6 mln. žmonių išvyko iš Ukrainos kaip pabėgėliai.

„2022-ieji atrodo niūriai“, – žurnalistams sakė IDMC direktorė Alexandra Bilak.

Pasak jos, 2021 metais fiksuoti rekordiniai skaičiai atspindi „išties tragišką kaltinamąją išvadą dėl pasaulio būklės ir ypač pastangų kurti taiką“.

NRC vadovas Janas Egelandas pritarė šiam vertinimui ir perspėjo: „Dar niekada nebuvo taip blogai kaip dabar.“

„Pasaulis byra, – žurnalistams sakė jis. – Padėtis mūsų dienomis daug blogesnė net negu galima spręsti iš mūsų rekordinio skaičiaus.“

2021 metais daugiausiai šalių viduje perkeltųjų asmenų buvo Užsachario Afrikoje. Vien Etiopijoje pranešta apie daugiau kaip 5 mln. į kitas sritis persikėlusių asmenų, šalį krečiant konfliktui šiauriniame Tigrėjaus regione ir niokojančiai sausrai.

Tai buvo didžiausias kurioje nors vienoje valstybėje užregistruotų šalies viduje perkeltųjų asmenų skaičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.