M. Cavusoglu: Turkija kol kas nekeis savo pozicijos dėl NATO plėtros

Nepaisant pokalbių su JAV, Turkija kol kas laikosi savo pozicijos blokuoti Suomijos ir Švedijos stojimo į NATO procesą. Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlütas Cavusoglu trečiadienio vakarą turkų žiniasklaidai sakė, kad susitikime su JAV valstybės sekretoriumi Antony‘iu Blinkenu dar kartą išsakė Ankaros poziciją dėl Aljanso plėtros į šiaurę. Tačiau iš esmės ministras „labai teigiamai“ įvertino pokalbį su amerikiečių kolega. A. Blinkenas pareiškė, kad Turkijos nuogąstavimai yra teisėti, sakė M. Cavusoglu.

M. Cavusoglu: Turkija kol kas nekeis savo pozicijos dėl NATO plėtros.<br>EPA-ELTA nuotr.
M. Cavusoglu: Turkija kol kas nekeis savo pozicijos dėl NATO plėtros.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-19 11:57

Švedija ir Suomija trečiadienio rytą prieš NATO Tarybos posėdį oficialiai pasiprašė priimamos į Vakarų gynybinį aljansą, tačiau Turkija blokavo proceso pradžią. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas prieš tai kelis kartus pabrėžė, kad šiuo metu nepritars Suomijos ir Švedijos narystei.

Turkija savo poziciją argumentuoja tariama abiejų šalių parama kurdų Darbininkų partijai (PKK) ir Kurdų liaudies apsaugos daliniams (YPG) Sirijoje. Turkija YPG laiko PKK grupuotės atšaka Sirijoje, o PKK Turkijoje, Europoje ir JAV traktuojama kaip teroristinė organizacija. Turkija Šiaurės Sirijoje kovoja su YPG – tačiau šios JAV ir Europa nepriskiria teroristinėmis organizacijomis.

M. Cavusoglu dar kartą apkaltino Suomiją ir Švediją parama teroristinėms organizacijoms, o konkrečiai Švediją kaltino tiekiant ginklus YPG. Turi būti atsižvelgta į Turkijos nuogąstavimus, pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.