„The New York Times“ paskelbė vaizdo įrašus, atskleidžiančius rusų karių vykdytą egzekuciją Bučoje

Leidinys „The New York Times“ (NYT) paskelbė tris vaizdo įrašus, darytus kovo mėnesio pradžioje, kurie, kaip skelbiama, įrodo Rusijos karių vykdytas gyventojų žudynes Bučoje, Ukrainoje. 

Dienraščio „The New York Times“ gautame vaizdo kamerų įraše matyti, kaip rusų kariai veda ukrainiečių belaisvių grupę į kiemą, kuriame po kelių akimirkų, kovo 4 d., jiems bus įvykdyta mirties bausmė.<br>Leidinio „The New York Times“ vaizdo įrašo stop kadras, paskelbtas „Twitter“.
Dienraščio „The New York Times“ gautame vaizdo kamerų įraše matyti, kaip rusų kariai veda ukrainiečių belaisvių grupę į kiemą, kuriame po kelių akimirkų, kovo 4 d., jiems bus įvykdyta mirties bausmė.<br>Leidinio „The New York Times“ vaizdo įrašo stop kadras, paskelbtas „Twitter“.
Nuotraukoje matomi vyrų kūnai, kai kurie iš jų surištomis rankomis už nugaros, guli ant žemės Bučoje, Ukrainoje, 2022 m. balandžio 3 d.<br>AP/Scanpix nuotr.
Nuotraukoje matomi vyrų kūnai, kai kurie iš jų surištomis rankomis už nugaros, guli ant žemės Bučoje, Ukrainoje, 2022 m. balandžio 3 d.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-05-20 11:45, atnaujinta 2022-05-20 12:13

Siekdamas išsiaiškinti, kas nutiko šiems vyrams, laikraštis „The New York Times“ kelias savaites praleido Bučoje imant interviu iš išgyvenusio žmogaus, kitų liudininkų, policijos ir kariuomenės pareigūnų. Žurnalistai surinko bei paviešino anksčiau neskelbtus vaizdo įrašus iš egzekucijos dienos – tai vieninteliai iki šiol surinkti įrodymai, leidžiantys atsekti paskutines aukų gyvenimo akimirkas. 

NYT leidinio gauti apsaugos kamerų vaizdo įrašai iš kovo 4 d. ir liudytojų parodymai rodo, kad Bučoje veikė Rusijos desantininkai, patruliavę šioje vietovėje bei atlikę namų apieškas. Vaizdo medžiaga atskleidė, kad Kijevo priemiestyje Rusijos desantininkai įvykdė egzekuciją mažiausiai aštuoniems ukrainiečių vyrams – šie veiksmai gali būti priskiriami karo nusikaltimams.

Vaizdo įraše užfiksuoti vyrai buvo matomi gyvi paskutinį kartą: dviejuose vaizdo įrašuose matyti kaip rusų desantininkai grasindami ginklu žygiuoja gatve Bučos priemiestyje Kijeve. Kai kurie ukrainiečių belaisviai yra susikūprinę, laikydami priešais juos esančiųjų diržus. Kiti rankomis užsidengę galvas. 

Vyrai pargriaunami ant žemės, tarp jų vienas, dėvintis išskirtinį ryškiai mėlyną megztinį su gobtuvu. Tai paskutinis įraše matomas veiksmas, tačiau nepaisant to aštuoni liudininkai leidiniui papasakojo kas vyko toliau.

„Rusijos kareiviai nuvedė vyrus už netoliese esančio biurų pastato, kurį jie užėmė ir pavertė laikina baze. Pasigirdo šūviai. Belaisviai negrįžo,“ – nurodė liudininkas.

Po dienos, kovo 5 d., dronu nufilmuotas vaizdo įrašas, kurį taip pat gavo „The New York Times“, yra pirmasis vaizdinis įrodymas, patvirtinantis liudininkų pasakojimus. Jame matyti kaip prie biurų pastato Jablunsko gatvėje 144 ant žemės guli žmonių kūnai, o šalia jų sargyboje stovi du rusų kareiviai. Tarp kūnų matėsi ryškiai mėlynas objektas – minėtas belaisvis su mėlynu megztiniu.

Balandžio pradžioje, kai Rusijos pajėgos pasitraukė iš Bučos, pasaulio dėmesys buvo nukreiptas į nuotrauką, kurioje matyti kieme gulintys sušaudytų vyrų kūnai, kai kuriems iš jų surištos rankos. Aukščiausi Rusijos vadovai ne kartą neigė, kad Bučoje buvo įvykdyta neteisėtų veiksmų, ir vaizdus vadino „provokacija ir klastote“.

Šie trys vaizdo įrašai įrodo, kad rusų desantininkai apsupo ir tyčia nužudė vyrus, kurių kūnų nuotrauka buvo padaryta iškart po to kai Ukrainos pajėgos atsikovojo šias teritorijas. Dėl to Rusijos pajėgų veiksmus galima tiesiogiai laikyti karo nusikaltimu. 

Nužudytieji buvo vyrai ir tėvai, maisto prekių parduotuvių ir fabrikų darbininkai, prieš karą gyvenę įprastą civilio gyvenimą. Tačiau dėl apribojimų vyrams išvykti iš šalies ir ryžto ginti savo bendruomenes, dauguma jų prieš pat žūtį prisijungė prie įvairių gynybos pajėgų. Beveik visi jie gyveno pėsčiomis nuo kiemo, kuriame vėliau gulėjo jų kūnai.

Parengta pagal „New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.