G. Kasparovas: V. Putino diktatūra pralaimėjimo neišgyvens, Rusija po karo keisis

Rusijos žmogaus teisių aktyvistas ir buvęs pasaulio šachmatų čempionas Garis Kasparovas mano, kad po dviejų trijų mėnesių Rusijos visuomenė pradės suvokti, kad karas Ukrainoje yra pralaimimas. Būtent po šio rusų susivokimo, pasak G. Kasparovo, galima tikėtis, kad Rusijoje prasidės dideli masiniai protestai.

Garis Kasparovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Garis Kasparovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Garis Kasparovas.<br>IMAGO/Scanpix nuotr. 
Garis Kasparovas.<br>IMAGO/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 20, 2022, 10:14 AM, atnaujinta May 20, 2022, 10:35 AM

Rusijos visuomenė dar nesupranta, kad pralaimi karą Ukrainoje, o Vladimiro Putino diktatūra to neišgyvens, todėl būtina padėti Kijevui pasiekti pergalę, sako Vilniuje besilankantis Rusijos opozicijos atstovas Garis Kasparovas.

Niujorke šiuo metu gyvenantis šachmatų didmeistris penktadienį karo Ukrainoje padarinius aptarė su kita šachmatų didmeistre – Seimo pirmininke Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Po susitikimo G. Kasparovas žurnalistams sakė, kad su V. Čmilyte-Nielsen prisiminė ir „savo šachmatų jaunystę“, nors dabar aptaria kitus žaidimus, kurie, skirtingai nei šachmatai, kai kurių žaidėjų žaidžiami be taisyklių.

„Iš tiesų dabar tarptautinės politikos uždavinys yra priversti tuos, kurie nesilaiko taisyklių, jų laikytis, nes yra tarptautiniai įsipareigojimai, taisyklės, ir tai, kad V. Putinas daugelį metų jų galėjo nebaudžiamas nesilaikyti, atvedė iki situacijos, kurią turime dabar“, – sakė G. Kasparovas.

Jis taip pat pažymėjo, kad, vėlgi skirtingai nei šachmatų partija, Rusijos karas prieš Ukrainą negali baigtis lygiosiomis.

„Kare nebūna lygiųjų, tai karas, kurį pabaigs arba V. Putino pergalė, kas mažai tikėtina, arba Ukrainos ir mūsų visų pergalė, ir mes svarstome, kokie bus padariniai pasauliui, Rusijai, kai Ukraina pasieks pergalės“, – kalbėjo opozicijos atstovas.

„Rusijos visuomenė dar nesupranta, kad karas jau eina link pralaimėjimo, ir V. Putino diktatūra pralaimėjimo neišgyvens, Ukrainos vėliava Sevastopolyje yra Rusijos išsivadavimo nuo putinizmo pradžia, todėl dabar svarbiausia – padėti Ukrainai laimėti“, – sakė G. Kasparovas.

Jis taip pat pabrėžė, kad sankcijos Rusijai būtų taikomos iki ji atlygins karo nuostolius Ukrainai, o kaltieji už karo nusikaltimus bus teisiami.

„Svarbu, kad vieningas Vakarų frontas nesubyrėtų ir būtų pasiekti tikslai – Ukrainos pergalė, užimtų teritorijų išvadavimas, reparacijų išmokėjimas ir karo nusikaltėlių atvedimas į teismą. Jei šitie tikslai bus pasiekti, permainos Rusijoje neišvengiamos“, – teigė G. Kasparovas.

Opozicijos atstovas prognozavo, kad karas neužtruks ir „situacija turėtų išsispręsti dar šiemet“.

„Jei kažkas ir sako, kad sankcijos neveikia, tam reikia laiko, nes iš tiesų sankcijos dusina Rusijos ekonomiką, ir jokia Rusijos valdžia neišsilaikys, jei sankcijos bus tęsiamos. Rusija dabar yra šalis, kuri yra iškritusi iš pasaulinių politinių ir ekonominių procesų, ir net artimiausi sąjungininkai, kaimyninės diktatūros, atsitraukė, nes nenori būti šitos pralaiminčios koalicijos dalimi“, – kalbėjo G. Kasparovas.

„V. Putinas yra vienas, ir man atrodo, jog svarbiausia, kad sankcijos būtų išlaikytos iki Ukrainos pergalės, reparacijų išmokėjimo ir karo nusikaltėlių teismo, tai lems neišvengiamą režimo pasikeitimą“, – pažymėjo opozicijos atstovas.

Jis taip pat prognozavo, kad Rusija po karo neišsilaikys „savo dabartine apimtimi“ ir kai kurios jos teritorijos atsiskirs, nes karo Ukrainoje pralaimėjimas taps katalizatoriumi jau šiuo metu vykstantiems procesams.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen po susitikimo žurnalistams sakė, kad su G. Kasparovu aptarė, kuo Vakarai galėtų labiau padėti Ukrainai, kad ši greičiau pasiektų pergalę kare.

„G. Kasparovas žinomas kaip labai įžvalgus žmogus ir politikos ekspertas, dar 2015 metais jis parašė knygą „Winter is coming“, „Ateina žiema“, kurioje labai tikslai numatė V. Putino režimo veiksmus. Kalbėjome ir apie tai, kaip jam tai pavyko, kaip jis mato perspektyvas ateityje, ir jis prognozuoja, kad visgi V. Putino režimas neišsilaikys, todėl jau dabar reikia imtis labai konkrečių veiksmų, palaikant demokratinę opoziciją ir padedant Ukrainai pasiekti pergalę“, – sakė parlamento vadovė.

G. Kasparovas Vilniuje penktadienį dalyvauja „Laisvosios Rusijos forumo“ konferencijoje apie karo Ukrainoje padarinius Rusijai ir Europai.

Šioje konferencijoje taip pat dalyvaus tokie Rusijos opozicijos veikėjai Michailas Chodorkovskis, Dmitrijus Gudkovas, Jevgenijus Kiseliovas, Leonidas Nevzlinas, Ilja Ponomariovas, Konstantinas Egertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.