„Azov“ pulko įkūrėjas apie paramą oru kovotojams Mariupolyje: tokių operacijų istorijoje nebuvo

„Azov“ pulko įkūrėjas ir pirmasis vadas Andrijus Biletskis atkreipė dėmesį į išskirtinį sraigtasparnių įgulų herojiškumą gabenant pastiprinimą, ginklus, vaistus ir kitus būtiniausius daiktus Rusijos okupuoto Mariupolio gynėjams.

„Azov“ pulko įkūrėjas ir pirmasis vadas Andrijus Biletskis apie paramą Mariupolio kovotojams.<br>Lrytas.lt koliažas.
„Azov“ pulko įkūrėjas ir pirmasis vadas Andrijus Biletskis apie paramą Mariupolio kovotojams.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2022, 1:05 PM

Pasak pirmojo pulko vado, buvo daugiau nei 5 bandymai perduoti pagalbą „Azovstal“ gynėjams ir absoliuti dauguma, išskyrus paskutinius du, buvo sėkmingi.

A.Biletskis papasakojo keletą epizodų apie herojišką Rusijos Mariupolio blokados proveržį ir pažymėjo, kad to nepamatysi net filmuose.

Net tokiuose filmuose kaip „Juodojo vanago numušimas“ (britų ir amerikiečių istorinė karo drama, kurią režisavo Ridley Scottas – red.) amerikiečiai niekada nebuvo siunčiami į misiją daugiau nei šimto kilometrų atstumu nuo giliai įsitvirtinusios priešlėktuvinės gynybos sistemos, kai ore patruliuoja priešo naikintuvai. Tokių operacijų žmonijos istorijoje dar nebuvo“.

A.Biletskio teigimu, ši specialioji operacija buvo suplanuota ir vykdoma globojant Ukrainos gynybos ministerijai.

Pulko įkūrėjo teigimu, jo vaidmuo buvo organizuoti desantą. Pasak vado, miesto gynybai sustiprinti sraigtasparniu buvo nugabenti 72 „Azov“ kovotojai.

Vienas pirmųjų sraigtasparniu į Mariupolį buvo atskraidintas „Azov“ kovotojas „Celtic“, kuris, deja, kitą dieną žuvo.

„Jis žuvo taip, kaip norėjo. Daugeliui draugų jis sakė: „Noriu mirti namuose“. Jis mirė gatvėje šalia namo, kuriame gimė ir augo. Jis mirė pačioje savo mažos tėvynės širdyje“, – sakė A.Biletskis.

Atskirai „Azovo“ įkūrėjas pažymėjo gydytojus. „Paskutinio skrydžio metu gydytojai sutiko skristi sraigtasparniu. Tai buvo slaugytoja, anesteziologas, du chirurgai – iš viso 5 medicinos darbuotojai, civiliai. Tai žmonės iš Dniepro miesto. Manau, kad anksčiau ar vėliau bus galima pasakyti jų pavardes. Jie man yra tikri didvyriai“, – sakė A.Biletskis.

Pasak jo, visiems buvo sunku skristi, bet sunkiausia buvo pirmiesiems ir tiems, kurie jau žinojo, kad rusai apskaičiavo skrydžio maršrutą ir atitinkamai dislokavo priešlėktuvinės gynybos priemones.

„Jie skrido aiškiai suvokdami, kad tikimybė (žūti – red.) buvo tiesiog milžiniška. Bet jie skrido, nes suprato, kad ten žūsta mūsų žmonės“, – pabrėžė „Azovo“ vadas.

Apie pirmojo sraigtasparnio įgulos vado istoriją A.Biletskis sakė, kad tai turėtų būti parodoma filmu. „Tai istorija filmui. Bet žmogus turėtų ją papasakoti pats. Ją turi papasakoti karininkas, pilotas. Ir jis turi ką papasakoti. Jis yra gyvas ir sveikas.“

Anksčiau Prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad gindami Mariupolį žuvo daug ukrainiečių lakūnų.

Pasak valstybės vadovo, tai išskirtinio didvyriškumo žmonės, kurie žinojo, kad beveik neįmanoma nuskristi į Azovstalį ir atgabenti (gynėjams) vaistų, maisto, vandens, paimti kūnus ir sužeistuosius, bet sutiko išskristi nepaisydami to.

Parengta pagal „Ukrainska Pravda“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.