Afganistano televizijos laidų vedėjos pasirodė eteryje uždengtais veidais

Žymiausių Afganistano naujienų kanalų laidų vedėjos sekmadienį pasirodė eteryje uždengtais veidais – praėjus dienai, kai prieš tai nepaisė Talibano nurodymo uždengti kūnus per pasirodymą televizijoje.

Afganistanas, Kabulas. Televizijos „Tolo News“ laidų vedėja Thamina Usmani dengia veidą tiesioginės transliacijos metu „Tolo“ televizijos stotyje Kabule 2022 m. gegužės 22 d. Gegužės 22 d. Afganistano pagrindinių naujienų kanalų moterys vedėjos į eterį išėjo užsidengusios veidus, praėjus dienai po to, kai nepaisė Talibano įsakymo slėpti savo išvaizdą televizijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Afganistanas, Kabulas. Televizijos „Tolo News“ laidų vedėja Thamina Usmani dengia veidą tiesioginės transliacijos metu „Tolo“ televizijos stotyje Kabule 2022 m. gegužės 22 d. Gegužės 22 d. Afganistano pagrindinių naujienų kanalų moterys vedėjos į eterį išėjo užsidengusios veidus, praėjus dienai po to, kai nepaisė Talibano įsakymo slėpti savo išvaizdą televizijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-22 12:10

Pernai valdžią užgrobęs Talibanas įvedė daugybę apribojimų visuomenei, taikydamas daugelį suvaržymų moterims ir mergaitės, kad jos paklustų griežtoms grupuotės islamo taisyklėms. Anksčiau šį mėnesį Afganistano aukščiausiasis lyderis Hibatullah Akhundzada įsakė moterims viešose vietose visiškai dengti kūnus, įskaitant veidus, geriausia – tradicine burka. Doros skatinimo ir ydų prevencijos ministerija, kurios visi bijo, įpareigojo televizijos laidų vedėjas nuo šeštadienio sekti šiuo pavyzdžiu. Tačiau vedėjos nepaisė nurodymo ir išėjo į eterį neuždengtais veidais ir tik sekmadienį pakluso direktyvai.

Dėvėdamos hidžabus ir veidą dengiančius šydus tik su plyšiu akims laidų vedėjos ir reporterės paskelbė ryto naujienas pagrindiniuose kanaluose TOLOnews, Ariana Television, Shamshad TV ir 1TV. „Mes nesutikome ir esame prieš kaukės dėvėjimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė TOLOnews laidų vedėja Sonia Niazi. „Tačiau TOLOnews patyrė spaudimą, buvo pasakyta, kad bet kuri laidų vedėja, pasirodžiusi ekrane neuždengtu veidu, turi dirbti kitą darbą arba tiesiog būti pašalinta, – sakė ji. – TOLOnews turėjo paklusti ir mes buvome priverstos“.

Iki tol laidų vedėjos privalėjo tik ryšėti skarelę. „Vakar man paskambino telefonu ir griežtais žodžiais liepė tai padaryti. Taigi mes tai darome ne savo noru, o priversti“, – sakė TOLOnews direktorius Khpolwakas Sapai.“

Sekmadienį TOLOnews žurnalistai ir darbuotojai vyrai, solidarizuodamiesi su laidų vedėjomis, kanalo biuruose Kabule dėvėjo veido kaukes, pranešė AFP korespondentas. Kitos kanalo darbuotojos ir toliau dirbo su atidengtais veidais.

Ministerijos atstovas Mohammadas Akifas Sadeqas Mohajiras sakė, kad valdžia patenkinta, jog žiniasklaidos kanalai laikosi aprangos kodo. „Džiaugiamės žiniasklaidos kanalais, kad jie tinkamai įgyvendino šią atsakomybę“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. M. A. S. Mohajiras taip pat sakė, kad valdžia nėra nusistačiusi prieš televizijose dirbančias laidų vedėjas. „Neketiname jų pašalinti iš viešosios scenos, nustumti į šalį ar atimti teisę dirbti“, – sakė jis.

H. Akhundzados dekretas įpareigoja valdžios institucijas atleisti iš valstybinio darbo moteris, jei jos nesilaiko aprangos kodo. Vyriausybei dirbantys vyrai taip pat rizikuoja būti nušalinti nuo pareigų, jei jų žmonos ar dukterys nesilaiko reikalavimų. Valdžia taip pat pareiškė, kad jei nebus laikomasi nurodymo, žiniasklaidos vadovai ir ginantys nepaklūstančias laidų vedėjas gali būti baudžiami.

Per du dešimtmečius JAV vadovaujamos karinės intervencijos į Afganistaną moterys ir mergaitės labai patriarchalinėje tautoje pasiekė kai kurių laimėjimų. Valdžią perėmęs Talibanas žadėjo švelnesnį griežtų islamistų valdymą nei tuomet, kai pirmą kartą valdė šalį 1996–2001 metais. Tačiau sugrįžę į valdžią jie uždraudė moterims vienoms keliauti, o paauglėms mergaitėms – lankyti vidurinę mokyklą.

Per 20 metų, kai nuo 2001 m. Talibanas buvo nušalintas nuo valdžios, daugelis moterų itin konservatyviose kaimiškose vietovėse ir toliau dėvėjo burkas. Tačiau dauguma afganų moterų, įskaitant televizijos laidų vedėjas, rinkosi islamišką skarelę. Talibano valdžios nurodymu, televizijos kanalai jau nebetransliuoja dramų ir muilo operų, kuriose vaidina moterys.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.