JK lankantis JAV Kongreso delegacijai, Londonas reikalauja ES veiksmų dėl Šiaurės Airijos

Jungtinė Karalystė, patikinusi JAV Kongreso delegaciją dėl savo „geležinio“ įsipareigojimo taikai Šiaurės Airijoje, tvirtino, kad tik Europos Sąjunga gali panaikinti šios provincijos politinį paralyžių.

JK vyriausybė savo planu peržiūrėti vadinamąjį Šiaurės Airijos protokolą – „Brexit“ susitarimo dalį – sukėlė pyktį abiejose Atlanto pusėse.<br>AP/Scanpix nuotr.
JK vyriausybė savo planu peržiūrėti vadinamąjį Šiaurės Airijos protokolą – „Brexit“ susitarimo dalį – sukėlė pyktį abiejose Atlanto pusėse.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2022, 3:21 PM

JK vyriausybė savo planu peržiūrėti vadinamąjį Šiaurės Airijos protokolą – „Brexit“ susitarimo dalį – sukėlė pyktį abiejose Atlanto pusėse.

Londonas siekia nuraminti probritiškus junionistus, atsisakančius prisidėti prie naujos dalijimosi valdžia vyriausybės Belfaste, kuriai pirmą kartą vadovauja proairiški nacionalistai, kol nebus pakeistas šis prekybos protokolas.

Interviu laikraščiui „The Sunday Telegraph“ JK sekretorius Šiaurės Airijai Brandonas Lewisas pareikalavo, kad Briuselis pasirinktų naują derybų mandatą ir spręstų įnirtingo Demokratinės junionistų partijos (DUP) prieštaravimo klausimą.

„Pats akcentavau tai Europos Sąjungai prieš [gegužės 5-osios] rinkimus. Mano nuomonė buvo ta, kad buvo daug lengviau pasiekti susitarimą prieš rinkimus, o ne po jų“, – sakė B. Lewisas.

„ES mintis, kad bus lengviau po rinkimų, buvo beprotiška“, – pridūrė jis.

Protokolu buvo pripažintas Šiaurės Airijos, kaip konfliktą išgyvenusios trapios teritorijos, turinčios naujai atsiradusią JK sausumos sieną su ES, statusas.

Atvira siena su kaimynine Airija, ES nare, yra numatyta 1998 metų Didžiojo penktadienio susitarime, nes prie šios sienos per tris smurto dešimtmečius dažnai atsirasdavo „karštų taškų“.

„Atvira“ diskusija

Tačiau protokolo reikalavimas tikrinti iš Anglijos, Škotijos ir Velso įvežamas prekes supykdė DUP ir kitus junionistus, kurie tvirtina, kad tai varo pleištą tarp Šiaurės Airijos ir likusios JK.

B. Lewisas pabrėžė, kad DUP, kaip didžiausia junionistų partija, turi demokratinį mandatą palaikyti savo poziciją.

„Šiuo metu protokolas, kuriuo, kaip teigia ES, siekiama apsaugoti Didžiojo penktadienio susitarimą, yra būtent tas dokumentas, kuris kelia didžiausią pavojų Didžiojo penktadienio susitarimui“, – sakė jis.

Tačiau ES tvirtina, kad dėl protokolo negalima iš naujo derėtis.

Praėjusią savaitę JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi įspėjo, kad JK gali pamiršti apie prekybos po „Brexit“ susitarimą, jei perrašys susitarimą.

Šeštadienį britų užsienio reikalų sekretorė Liz Truss Anglijoje susitiko su JAV Kongreso delegacija, vadovaujama aukšto rango demokrato Ričardo Nealo (Ričardo Nilo).

„Aptarėme mūsų nepajudinamą įsipareigojimą Belfasto (Didžiojo penktadienio) susitarimui, laisvosios prekybos svarbą ir Rusijos neteisėtos invazijos į Ukrainą pasmerkimą“, – tviteryje parašė L. Truss.

Užsienio reikalų ministerija atsisakė pateikti daugiau komentarų.

Tačiau, kaip sekmadienį paskelbė britų laikraštis „Observer“, L. Truss R. Nealo delegacijai pasakė, jog Londonas negali leisti, kad „situacija užsitęstų“, jei ES nereaguos palankiai.

Tačiau R. Nealas pabrėžė Vašingtono „vienybę“ su ES, penktadienį Briuselyje apsilankius Kongreso nariams.

Po, jo teigimu, „atviro“ susitikimo su L. Truss, amerikiečių demokratas sekmadienį tviteryje parašė: „Raginu geranoriškai derėtis su ES, kad būtų rasti ilgalaikiai sprendimai dėl Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos prekybos po „Brexit“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.