Iranas žada atkeršyti už Revoliucinės gvardijos pulkininko nužudymą

Iranas atkeršys už Revoliucinės gvardijos pulkininko nužudymą Teherane, pirmadienį perspėjo šiitiškos respublikos prezidentas Ebrahimas Raisi.

Iranas atkeršys už Revoliucinės gvardijos pulkininko nužudymą Teherane.<br>AP/Scanpix nuotr.
Iranas atkeršys už Revoliucinės gvardijos pulkininko nužudymą Teherane.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2022, 11:44 AM

Pulkininką Sayyadą Khodai sekmadienį prie jo namų nušovė motociklais atvažiavę užpuolikai. Iranas dėl jo nužudymo apkaltino „elementus, susijusius su pasauline arogancija“ – taip šiitiška respublika paprastai įvardija Jungtines Valstijas ir jų sąjungininkus, įskaitant Izraelį.

S. Khodai yra aukščiausio rango pareigūnas, nužudytas Irane nuo 2020 metų, kai per išpuolį netoli Teherano buvo nušautas iškilus iraniečių branduolinės fizikos mokslininkas Mohsenas Fakhrizadeh.

„Primygtinai reikalauju, kad saugumo pareigūnai rimtai persekiotų (žudikus), ir neabejoju, kad bus atkeršyta už pralietą šio didžio kankinio kraują“, – sakė E. Raisi.

„Nėra abejonių, kad prie šio nusikaltimo prisidėjo pasaulinė arogancija“, – pridūrė jis, pakartodamas ankstesnę dieną Revoliucinės gvardijos paskelbtą pareiškimą.

Prezidentas kalbėjo prieš išvykdamas į Omaną, kur susitiks su sultonu Haithamu.

S. Khodai laidotuvės Teherane numatytos 17 val. vietos (15 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Islamo revoliucijos gvardijos korpusas – ideologinė Irano kariuomenės dalis – S. Khodai pavadino „šventovės gynėju“. Taip paprastai vadinami žmonės, dirbantys Irano naudai Sirijoje ar Irake.

Iranas abiejose šalyse turi didžiulę politinę įtaką. Sirijos pilietiniame kare jis remia prezidento Basharo al Assado režimą.

Irano valstybinė televizija nurodė, S. Khodai buvo „žinomas“ Sirijoje. Teheranas pripažįsta, kad yra nusiuntęs į šią šalį savo „karinių patarėjų“.

Penkios kulkos

Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA pranešė, kad į S. Khodai pataikė penkios kulkos. Pulkininkas buvo nušautas sekmadienį apie 16 val. vietos laiku, kai grįžo į namus.

Agentūros paskelbtose nuotraukose matyti balto automobilio vairuotojo sėdynėje susmukęs vyras su kraujo dėmėmis ant mėlynų marškinių apykaklės ir dešinės rankos. Vyras prisisegęs saugos diržu, o automobilio priekinis keleivio pusės langas išdaužtas.

Naujienų agentūra „Fars“ pranešė, kad valstybės prokuroras apsilankė nužudymo vietoje ir nurodė „skubiai nustatyti ir suimti šią nusikalstamą veiką padariusius asmenis“.

Revoliucinė gvardija pranešė suėmusi kelis „banditus, susijusius su sionistinio režimo žvalgybos agentūra“ – taip Iranas vadina savo nesutaikomą priešininką Izraelį.

Pasak pranešimo, įtariamieji dalyvavo virtinėje nusikaltimų, įskaitant „apiplėšimus, pagrobimus ir vandalizmo aktus“.

S. Khodai buvo nužudytas kovą įstrigus Irano ir pasaulio galybių deryboms dėl 2015 metų branduolinio susitarimo atgaivinimo.

Viena pagrindinių kliūčių susitarti yra Teherano reikalavimas, kad JAV išbrauktų Revoliucinę gvardiją iš teroristinių organizacijų sąrašo. Vašingtonas atmeta šį reikalavimą.

Pagal Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą sutartį Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.