Izraelio kariuomenė: „al Jazeera“ reporterės žūtis nekelia įtarimų dėl galimo nusikaltimo

Izraelio kariuomenė pirmadienį pranešė, kad net jeigu televizijos „al Jazeera“ žurnalistė Shireen Abu Akleh žuvo nuo izraeliečių kario kulkos, nepanašu, kad šis karys būtų įvykdęs nusikaltimą.

Izraelio kariuomenė: „al Jazeera“ reporterės žūtis nekelia įtarimų dėl galimo nusikaltimo/<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Izraelio kariuomenė: „al Jazeera“ reporterės žūtis nekelia įtarimų dėl galimo nusikaltimo/<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2022, 8:43 PM

„Atsižvelgiant į tai, kad ponia Abu Akleh žuvo aktyvių karinių veiksmų zonoje, negali būti jokių tiesioginių įtarimų dėl nusikalstamos veiklos, nesant kitų įrodymų“, – sakoma kariuomenės advokatės Yifat Tomer-Yerushalmi pareiškime.

Y. Tomer-Yerushalmi dar turės nuspręsti, ar kuriam nors kariui bus taikomos drausminės priemonės dėl šaudymo per gegužės 11-osios incidentą Dženine, okupuotame Vakarų Krante.

Ji pabrėžė, kad Izraelis dar negali pasakyti, ar palestiniečių ir amerikiečių žurnalistė Sh. Abu Akleh žuvo nuo atsitiktinės palestiniečių kulkos, ar ją nušovė Izraelio kulka, skirta palestiniečių kovotojui.

Kariuomenė „deda visas pastangas, kad ištirtų incidento aplinkybes, kad suprastų, kaip ponia Abu Akleh buvo nužudyta“, sakoma pareiškime.

Katare įsikūrusi „al Jazeera“ apkaltino Izraelį „tyčia“ ir „šaltakraujiškai“ nužudžius Sh. Abu Akleh.

Y. Tomer-Yerushalmi pakartojo Izraelio prašymą leisti ištirti iš reporterės kūno ištrauktą kulką, kurią šiuo metu vyra Palestinos Autonomijos rankose.

„Tai, kad negalime apžiūrėti kulkos, kurią turi Palestinos Autonomija, ir toliau kelia abejonių dėl ponios Abu Akleh mirties aplinkybių“, – sakoma pareiškime.

Izraelio kariuomenė nurodė, kad nustatė vieną incidentą, kai izraeliečių karys iš šautuvo su „teleskopiniu taikikliu“ šovė į „palestinietį šaulį“.

Kariškiai pareiškė, kad minėtas šaulys „buvo netoli“ Sh. Abu Akleh, ir pridūrė, jog nori palyginti kulką su ginklu, panaudotu per šį incidentą.

Izraelis siūlo atlikti kulkos balistinę ekspertizę, dalyvaujant palestiniečių ir amerikiečių ekspertams.

Laikantis procedūrų, Y. Tomer-Yerushalmi turės priimti sprendimą dėl tolesnių karinio tyrimo, dar vadinamo vado tyrimu, veiksmų.

„Galutinis sprendimas, ar bus pradėtas kriminalinis tyrimas, bus priimtas tik gavus daugiau faktų iš [kariuomenės] operatyvinio tyrimo ir kitų šaltinių“, – teigiama pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.