J. Bidenas: beždžionių raupų grėsmė nepasieks COVID-19 pandemijos lygio

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį bandė nuraminti susirūpinimą dėl neseniai Europoje ir Jungtinėse Valstijose nustatytų beždžionių raupų atvejų, sakydamas, kad nemato būtinybės imtis griežtų karantino priemonių.

Joe Bidenas Tokijuje, 2022 m. gegužės 23 d. <br>SIPA/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas Tokijuje, 2022 m. gegužės 23 d. <br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2022, 4:32 PM

„Tiesiog nemanau, kad tai pasieks tokį susirūpinimo lygį, koks kilo dėl COVID-19“, – J. Bidenas sakė Tokijuje, praėjus dienai po savo ankstesnio pareiškimo, kad virusas yra tai, „dėl ko reikėtų susirūpinti“.

Beždžionių raupų atvejų retai pasitaiko už Afrikos ribų, tačiau penktadienį visame pasaulyje buvo patvirtinta 80 užsikrėtimų ir dar 50 įtariamų atvejų. Jungtinėse Valstijose registruoti mažiausiai du užsikrėtimo atvejai.

Sekmadienį Brauardo apygardoje Pietų Floridoje taip pat pasirodė vienas įtariamas beždžionių raupų atvejis. Pasak valstijos sveikatos pareigūnų, šis atvejis susijęs su kelione į užsienį.

Sergantiesiems beždžionių raupais pasireiškia tokie simptomai kaip karščiavimas, raumenų skausmas, limfmazgių patinimas, šaltkrėtis, išsekimas ir į vėjaraupius panašus bėrimas ant rankų ir veido. Ši liga paprastai nebūna mirtina, dažniausiai pasveikstama per 2–4 savaites.

Pasak J. Bideno, nuo beždžionių raupų apsaugo skiepai nuo raupų. Paklaustas, ar JAV turi pakankamą kiekį šios vakcinos atsargų, kad sustabdytų beždžionių raupų plitimą, J. Bidenas atsakė: „Manau, kad jų turime pakankamai, kad susitvarkytume su problemos tikimybe.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.