J. Bidenas ir A. Albanese'is per pirmąjį susitikimą nevengė papokštauti

JAV prezidentas Joe Bidenas ir naujasis Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is per pirmąjį jųdviejų susitikimą po australo pergalės rinkimuose apsikeitė draugiškais pokštais, prisiminimais ir net patarimais dėl miego.

​JAV prezidentas Joe Bidenas ir naujasis Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​JAV prezidentas Joe Bidenas ir naujasis Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2022, 3:38 PM

Jie šiltai pabendravo Tokijuje, kur antradienį dalyvavo Ketverto (angl. The Quad) aljanso – Australijos, Jungtinių Valstijų, Indijos ir Japonijos – viršūnių susitikime.

Glaudūs ryšiai su Australija yra JAV prezidento įgyvendinamos Kinijos sulaikymo strategijos dalis. J. Bidenas JAV ir Australijos aljansą pavadino Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono „stabilumo bei klestėjimo ramsčiu“.

Baltieji rūmai informavo, kad už uždarų durų vykusiose diskusijose buvo aptartos tokios temos kaip Australijos, JK ir JAV saugumo paktas AUKUS bei pastangos nubausti Rusiją už agresiją prieš Ukrainą.

Tačiau pradėdamas jųdviejų viešą pokalbį J. Bidenas pajuokavo, kad jo kolega australas, išrinktas tik praėjusį savaitgalį, „jau seniai dirba“.

Jis išreiškė susižavėjimą, kad A. Albanese'is nusprendė iškart po pergalės rinkimuose skristi į Tokiją dalyvauti Ketverto viršūnių susitikime. Anot prezidento, tai liudija, kaip rimtai Australija žiūri į šią keturšalę partnerystę.

Tačiau užuot palinkėjęs naujam premjerui sėkmės, J. Bidenas palinkėjo jam... labos nakties.

„Buvote prisaikdintas ir iškart įlipote į lėktuvą“, – sakė J. Bidenas, neslėpdamas susižavėjimo.

„Jei čia būdamas užmigsite, nieko baisaus, nes aš nežinau, kaip jums tai pavyksta. Tai tikrai nepaprasta – jūs ką tik baigėte rinkimų kampaniją“, – kalbėjo jis.

A. Albanese'is neatrodė pavargęs ir taip pat buvo linksmai nusiteikęs.

Džiaugdamasis, kad abi šalys yra „puikios draugės“, jis prisiminė, kaip prieš daugelį metų, dar būdamas „jaunas vaikinas“, jis lankėsi Jungtinėse Valstijose pagal specialią Valstybės departamento programą, kad susipažintų su šalimi.

Šios viešnagės metu A. Albanese'is tyrinėjo JAV visuomenės įvairovę, taip pat įvairias organizacijas, pradedant Nacionaline šaulių asociacija iki baigiant „Planned Parenthood“.

„Tai buvo visas spektras“, – juokdamasis sakė premjeras.

„Esate drąsus žmogus“, – sušuko J. Bidenas, kuriam sunkiai sekasi kovoti su gilėjančiu JAV visuomenės susiskaldymu.

A. Albanese'is sakė, kad bus kito Ketverto viršūnių susitikimo Australijoje 2023 metais šeimininkas, tačiau pridūrė, jog tikisi „iki to laiko apsilankyti JAV“.

J. Bidenas pasiūlė „kuo greičiau suderinti datą“.

Sugrįždamas prie savo susirūpinimo dėl A. Albanese'io kelionių tvarkaraščio, JAV prezidentas pridūrė: „Bet jūs tikriausiai turėsite kada nors grįžti namo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.