Kinija pasveikino naują Australijos premjerą, užsimindama apie santykių atšilimą

Kinijos ministras pirmininkas Li Keqiangas nusiuntė sveikinimo laišką naujai prisaikdintam Australijos kolegai Anthony Albanese'iui, pranešė kinų valstybinė žiniasklaida, nutraukdama metus trukusį dvišalių diplomatinių ryšių įšaldymą.

Kinijos ministras pirmininkas Li Keqiangas nusiuntė sveikinimo laišką naujai prisaikdintam Australijos kolegai Anthony Albanese'iui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijos ministras pirmininkas Li Keqiangas nusiuntė sveikinimo laišką naujai prisaikdintam Australijos kolegai Anthony Albanese'iui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2022, 9:38 AM

Kinija praėjusių metų gegužę nutraukė diplomatinius ir prekybos santykius su Australija. Tokiu daugiausia simboliniu žingsniu Pekinas sureagavo į nesutarimus dėl žmogaus teisių, šnipinėjimo ir pandeminio koronaviruso kilmės.

„Kinijos pusė yra pasirengusi bendradarbiauti su Australijos puse, siekdama peržiūrėti praeitį, pažvelgti į ateitį... ir skatinti tvirtą bei stabilų visapusiškos strateginės partnerystės augimą“, – Li Keqiangą vėlai pirmadienį citavo valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Įtampa tarp šalių per pastaruosius dvejus metus smarkiai išaugo, Kanberai paraginus atlikti nepriklausomą tyrimą dėl COVID-19 pandemijos ištakų ir uždraudus kinų telekomunikacijų milžinei „Huawei“ kurti Australijos 5G tinklą.

Kinija, didžiausia Australijos prekybos partnerė, savo ruožtu įvedė didesnius muitus ir kitas sankcijas keliolikai Australijos pramonės šakų, įskaitant vyno, miežių ir anglių importą.

Li Keqiango žinia nuskambėjo A. Albanese'iui ruošiantis dalyvauti Ketverto (angl. The Quad) aljanso – Australijos, Indijos, Japonijos ir Jungtinių Valstijų – viršūnių susitikime. Ši neformali grupė laikoma pastangomis sukurti atsvarą Kinijos įtakai.

Pirmadienį sakydamas savo pirmąją kalbą užsienio politikos temomis, A. Albanese'is pabrėžė, jog santykiai su Pekinu „išliks sudėtingi“, pranešė australų žiniasklaida.

„Pasikeitė Kinija, o ne Australija. Australija visuomet turėtų ginti savo vertybes“, – sakė 59 metų centro kairės Leiboristų partijos lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.