Kinijos užsienio reikalų ministras lankysis aštuoniose Ramiojo vandenyno regiono šalyse

Kinijos užsienio reikalų ministras šią savaitę rengia turą po Ramiojo vandenyno regiono šalis, per kurį aplankys Saliamono Salas, antradienį patvirtino Pekinas, praėjusį mėnesį abiem šalims pasirašius saugumo paktą.

Wang Yi.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Wang Yi.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2022, 8:32 PM

Kinijos diplomatijos vadovo Wang Yi kelionė organizuojama augant Jungtinių Valstijų ir Australijos susirūpinimui dėl Kinijos ketinimų Ramiojo vandenyno pietuose.

Kelionė, prasidėsianti gegužės 26-ąją ir truksianti iki birželio 4-osios, yra „naudinga taikai, stabilumui ir klestėjimui Azijos ir Ramiojo vandenyno regione“, antradienį žurnalistams sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

Kelionės metu Wang Yi aplankys aštuonias šalis, įskaitant Saliamono Salas, Papua Naująją Gvinėją, Fidžį, Kiribatį ir Samoa, taip pat surengs vaizdo skambučius su Mikronezija ir Kuko Salomis.

Wang Wenbino teigimu, Kinija teikia „didelę reikšmę draugiškų santykių su Ramiojo vandenyno salų valstybėmis plėtojimui“. Šias valstybes jis pavadino „gerais draugais ir partneriais, kurios sieja lygybė, abipusė nauda ir bendra plėtra“.

Saliamono Salų vyriausybė patvirtino informaciją apie Kinijos ministro vizitą paskelbusi pareiškimą pirmadienį, kai buvo prisaikdintas naujas Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is.

Saliamono Salų premjeras Manassehas Sogavare pareiškė, kad Kinijos užsienio reikalų ministro ir jo 20 narių delegacijos vienos dienos vizitas bus reikšmingas įvykis abiejų šalių santykiuose.

Kinijos ministras Honiaroje praleis dieną ir aplankys M. Sogavare. Taip pat numatyta jo bendra spaudos konferencija su Saliamono Salų užsienio reikalų ministru Jeremiah Manele.

M. Sogavare sakė, kad tikisi „produktyvaus bendravimo su Pekinu, svarbiu plėtros partneriu labai kritiniu mūsų istorijos laikotarpiu“.

Kinijos užsienio reikalų ministras su Saliamono Salomis pasirašys „daug“ sutarčių, sakoma pranešime, tačiau saugumo paktas neminimas.

JAV ir jų sąjungininkės seniai nerimauja dėl Kinijos galimybių įkurti karinių jūrų pajėgų bazę pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Tokia bazė sudarytų sąlygas Kinijos kariniam jūrų laivynui veikti toli už šalies sienų.

Anksčiau nutekintas saugumo susitarimo projektas sukėlė nerimo bangą regione, ypač dėl jame išdėstytų priemonių, sudarysiančių sąlygas Kinijos saugumo pajėgų ir karinio jūrų laivyno dislokavimui Saliamono Salose – arčiau nei už 2 tūkst. kilometrų nuo Australijos.

Saliamono Salų vyriausybė 2019 metų rugsėjį nutraukė ryšius su Taivanu ir perėjo prie diplomatinių santykių su Kinija. Tai pritraukė naujų investicijų, bet pakurstė salų tarpusavio konkurenciją.

Apie Kinijos ministro turą po Ramiojo vandenyno valstybes pranešta Japonijoje vykstant Ketverto aljanso – JAV, Japonijos, Australijos ir Indijos – lyderių susitikimui, kurio tikslas atremti augančią Kinijos ekonominę ir karinę įtaką regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.