J. Bidenas simbolinę dieną pasirašys įsaką dėl policijos reformos

Praėjus lygiai dvejiems metams po to, kai baltasis policininkas Mineapolio gatvėje nužudė afroamerikietį George'ą Floydą, prezidentas Joe Bidenas trečiadienį pasirašys įsaką, kuriuo sugriežtinamas federalinės teisėsaugos darbo reglamentavimas.

J. Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2022, 9:40 AM

Baltieji rūmai pranešime spaudai šį žingsnį pavadino „istoriniu“, tačiau naujasis įsakas nenumato didelio masto policijos reformos, kurią J. Bidenas žadėjo per savo rinkimų kampaniją.

Numatoma sukurti nacionalinį registrą, kuriame būtų registruojami visi pranešimai, drausminės procedūros ir skundai, susiję su federalinių teisėsaugos institucijų darbuotojais, pranešė administracija.

JAV valstijų ir vietos valdžios institucijos, turinčios plačius įgaliojimus teisėsaugos srityje, taip pat bus „skatinamos“ prisijungti prie registro ir galės juo naudotis.

Šiuo įsaku taip pat draudžiama – vėlgi federaliniu lygmeniu – naudoti miego arterijos užspaudimo metodus, išskyrus išimtinius atvejus.

Juo taip pat apribojama teisėsaugininkų galimybė įeiti į privačią nuosavybę be tinkamo įspėjimo. Tai kontroversiška praktika, vadinama „no knock“, kai policijos pareigūnai jėga patenka į patalpas nepaskambinę ar nepabeldę į duris.

J. Bideno administracija taip pat prašys federalinių teisėsaugos institucijų plačiau naudoti kūno vaizdo kameras sulaikymų ir kratų metu, o žuvus žmogui – greitai paskelbti vaizdus.

Dekrete rašoma, kad mirtina jėga turi būti naudojama tik esant būtinybei. Taip pat apribojamas karinės įrangos naudojimas per policijos operacijas.

Įsako pasirašymo data yra labai simboliška – praėjo lygiai dveji metai po Mineapolyje įvykusio incidentas, kai sulaikomas policijos mirė juodaodis G. Floydas, kuriam baltasis policininkas beveik 10 minučių keliu spaudė kaklą.

Šiurpią G. Floydo mirtį mobiliuoju telefonu nufilmavo praeivė. Šis vaizdo įrašas žaibiškai išplito internete ir išprovokavo per visą pasaulį nusiritusią protestų prieš rasinę nelygybę ir brutalų policijos elgesį bangą su šūkiu „Black Lives Matter“.

J. Bidenas pasirašys įsaką dalyvaujant G. Floydo šeimos nariams, kitų policijos žiauraus elgesio aukų artimiesiems ir teisėsaugos pareigūnams, sakė Baltųjų rūmų aukšto rango pareigūnas.

Per prezidento rinkimų kampaniją J. Bidenas žadėjo įgyvendinti didelio masto policijos reformą.

Vykdomasis įsakas leidžia prezidentui išvengti įstatymo projekto svarstymo Kongrese, kuriame jo Demokratų partija neturi pakankamos daugumos, tačiau jo taikymo sritis yra siauresnė ir jis bus taikomas tik federaliniu lygmeniu, o tai kelia nerimą su rasizmu ir policijos smurtu kovojančioms grupėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.