Afrikos Sąjungos vadovas ketina vykti į Ukrainą ir Rusiją – bus kalbama apie grūdų eksporto atnaujinimą

Senegalo prezidentas ir Afrikos Sąjungos (AS) vadovas Macky`is Sallas ketina vykti į Rusiją ir Ukrainą. Kaip praneša „Amerikos balsas“, pagrindinė jo derybų tema bus grūdų eksporto atnaujinimas siekiant užkirsti kelią dideliam badui žemyne.

Macky'is Sallas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Macky'is Sallas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2022, 9:46 AM

„Afrika kenčia dėl maisto tiekimo pertrūkių ir spartaus pagrindinių prekių brangimo. Tai gali turėti katastrofiškų padarinių, jeigu situacija nepasikeis“, – pareiškė jis Mo Ibrahimo fondo valdybos forume.

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenimis, iš 54 Afrikos šalių beveik pusė yra priklausomos nuo kviečių importo iš Rusijos ir Ukrainos.

„Mes raginame nutraukti ugnį, užbaigti karą ir atnaujinti visų maisto produktų tiekimą, kad pasaulio neištiktų badas po dvejų COVID metų ir trijų karo mėnesių“, – sakė M. Sallas.

Anot jo, kai kuriuose Afrikos regionuose dėl klimato pokyčių ir su pandemija susijusio ekonomikos nuosmukio badas jau dabar yra rekordinio masto.

AS pirmininkas pareiškė, jog lankysis Maskvoje ir Kyjive, kur sieks prisidėti prie dviejų šalių dialogo.

Kaip jau buvo pranešta, Rusija užblokavo visus uostus ir prekybos kelius, kuriais buvo eksportuojami grūdai iš Ukrainos. Šios šalies uostuose įstrigo apie 20 mln. tonų grūdų.

Paprastai Ukraina kas mėnesį eksportuodavo apie 5 mln. tonų grūdų, dabar alternatyviais maršrutais pavyksta išgabenti nuo 200 tūkst. iki 1 mln. tonų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.