Aiškėja daugiau kraupių detalių apie Teksase 19 vaikų nužudžiusį 18-metį: žinutės į Vokietiją ir kaltinimai policijai

Žmonėms reikėjo raginti policiją veržtis į mokyklą, kur šaulys žudė savo aukas, o prieš pat žiaurų išpuolį jis apie tai tiesiai šviesiai pasakojo savo draugei, o tada dar pranešė ir socialiniuose tinkluose.

 S.Ramosas (kairėje) be gailesčio žudė vaikus ir suaugusiuosius.<br> lrytas.lt montažas.
 S.Ramosas (kairėje) be gailesčio žudė vaikus ir suaugusiuosius.<br> lrytas.lt montažas.
 Per šaudynes Juvaldžio mokykloje žuvusi Maite Rodriguez.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Per šaudynes Juvaldžio mokykloje žuvusi Maite Rodriguez.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Per šaudynes Juvaldžio mokykloje žuvusi Alithia Ramirez. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Per šaudynes Juvaldžio mokykloje žuvusi Alithia Ramirez. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Per šaudynes Juvaldžio mokykloje žuvusi L.Salazar.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Per šaudynes Juvaldžio mokykloje žuvusi L.Salazar.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Per šaudynes Juvaldžio mokykloje žuvusi Eliahana Cruz Torres.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Per šaudynes Juvaldžio mokykloje žuvusi Eliahana Cruz Torres.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Per šaudynes Juvaldžio mokykloje žuvusi Makenna Lee Elrod.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Per šaudynes Juvaldžio mokykloje žuvusi Makenna Lee Elrod.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Per šaudynes Juvaldžio mokykloje žuvęs Uziyah Garcia.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Per šaudynes Juvaldžio mokykloje žuvęs Uziyah Garcia.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV nugriaudėję šūviai sukrėtė visą pasaulį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 JAV nugriaudėję šūviai sukrėtė visą pasaulį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Robo mokykla. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Robo mokykla. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 S.Ramosas.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
 S.Ramosas.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Žudynės Juvaldyje sukrėtė visą pasaulį.<br>AFP/Scanpix
Žudynės Juvaldyje sukrėtė visą pasaulį.<br>AFP/Scanpix
Žudynės Juvaldyje sukrėtė visą pasaulį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Žudynės Juvaldyje sukrėtė visą pasaulį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

2022-05-27 22:08, atnaujinta 2022-05-28 16:14

Tai – tik keletas naujų detalių apie vienas žiauriausių žudynių JAV mokyklose per pastaruosius kelerius metus.

Prie Teksaso valstijos Juvaldžio miesto mokyklos buvę liudininkai pasakoja, kad žmonės ragino policiją veržtis į ugdymo įstaigą, o vienas jų iš nevilties netgi pareiškė, kad gali tai padaryti ir pats.

Kol už mokyklos ribų įvykius kaustė įtampa, 18-metis Salvadoras Ramosas nužudė 19 vaikų ir 2 suaugusiuosius, o dar 17 žmonių sužeidė.

S.Ramosas Robo pradinėje mokykloje buvo valandą, kol susidūrė su policijos pareigūnais ir buvo nušautas.

24-erių Juanas Carranza viską matė savo akimis – iš savo namų, esančių prie apie pusę tūkstančio 7–11 metų vaikų turinčios mokyklos. Jis naujienų agentūrai „Associated Press“ pasakojo, kad viena moteris šaukė ir reikalavo „eiti ten“, tačiau pasak jo, pareigūnai į mokyklą nesiveržė.

Keletą minučių anksčiau J.Carranza išvydo, kaip į šalikelėje esančią duobę įsirėžia visureigis, iš jo išlipa ir AR-15 stiliaus pusiau automatinį ginklą pasiima S.Ramosas ir ima šaudyti į šalia laidojimo namų buvusius du žmones, kurie pabėgo nesužeisti.

Prie mokyklos buvo ir Javieras Cazaresas. Vyras čia visu greičiu atbėgo vos tik išgirdęs, kas vyksta. Mokykloje buvo jo dukra, kuri ėjo į ketvirtą klasę. S.Ramosas ją nužudė.

„Bėgam į vidų, nes policija nedaro nieko, ką privalo“, – tokius žodžius prie mokyklos šaukė J.Cazaresas, tikėdamasis, kad gali išgelbėti savo vaiką ir daug kitų.

Pasak J.Cazareso, policija atvyko nepasiruošusi.

Pareigūnai atsakinėja į kritiką

Policijos reakcija į įvykį tapo viena karščiausiai aptarinėjamų žudynių Teksase temų. Žinoma, daugiausia žvilgsnių krypsta į JAV galiojančius labai laisvus ginklų kontrolės įstatymus, tačiau liudininkų pasakojimai privertė aiškintis ir pačius pareigūnus.

JAV pasienio patrulių vadas Raulis Ortizas CNN pabrėžė, kad dešimtys pareigūnų sureagavo į pagalbos šauksmą ir „niekas nedvejojo“. Tačiau atvykę prie mokyklos jie susidūrė su šiurpia realybe.

„Jie įsiveržė į klasę ir susitvarkė su situacija taip greitai kaip tik galėjo“, – sakė R.Ortizas.

Teigiama, kad žudymui gerai pasiruošęs S.Ramosas įėjo į mokyklą, nušovė apsaugos darbuotoją, o tada užsibarikadavo vienoje iš klasių. Teksaso viešojo saugumo departamento direktorius Stevenas McRaw sakė, kad šaulys mokykloje buvo nuo 40 iki 60 minučių ir tik tada pareigūnai sugebėjo jį „suvaldyti“.

Situaciją sunkino ir tai, kad mokykloje buvo daug vaikų, o S.Ramosas turėjo ne tik pistoletą ir pusiau automatinį ginklą, bet ir dėvėjo neperšaunamą liemenę.

Apie planą pranešė 15-metei iš Vokietijos

Po žudynių paaiškėjo, kad S.Ramosas neslėpė savo žiaurių ketinimų. Dar prieš pradėdamas šaudyti į vaikus 18-metis nusprendė pasidalinti savo ketinimais. Pasak CNN, jis per „Facebook“ susisiekė su viena mergina iš Vokietijos, su kuria susipažino internete.

Pasak Teksaso gubernatoriaus Grego Abbotto, S.Ramosas apie 30 minučių iki atakos privačia žinute socialiniame tinkle pažadėjo nušauti savo močiutę.

Nerukus jis 15-metei merginai išsiuntė dar vieną žinutę, kurioje pranešė, kad įvykdė savo ketinimą. Frankfurte gyvenanti mergina sulaukė ir paskutiniosios 15 minučių prieš žudynes išsiųstos žinutės.

„Aš dabar iššaudysiu pradinę mokyklą“, – tokį žinutės turintį skelbia su tyrimu susipažinę CNN žurnalistai.

„Facebook“ valdanti įmonė „Meta“ teigė, kad po siaubingos tragedijos nusprendė perduoti privačias S.Ramoso žinutes. „Meta“ pabrėžė, kad bendradarbiauja su tyrėjais.

CNN pavyko susisiekti su 15-mete iš Vokietijos. Ji atskleidė, kad nuo gegužės pradžios ji reguliariai bendravo su S.Ramosu. Pasak jos, vaikinas planavo atvykti į Europą ir ją aplankyti. Jis merginai siuntė savo nuotraukas. Jai susidarė įspūdis, kad S.Ramosas namuose praleido daug laiko.

Prieš išpuolį S.Ramosas merginai papasakojo, kad įsigijo kulkų. Kai ji paklausė, ką jis ruošiasi su jomis daryti, S.Ramosas atsakė: „Tiesiog palauk“.

Bendruomenė guodžia S.Ramoso mamą

Nedidelio pietų Teksaso miestelio bendruomenė kiekvieną dieną susirenka melstis už aukas.

Tarp jų – ir S.Ramoso mama, kuri sulaukė daugybės užuojautų dėl tokio siaubingo sūnaus poelgio.

Kaip rašė „Texas Tribune“, vietos tikinčiųjų bendruomenės lyderė Fatina Abraham Šventosios širdies katalikų bažnyčioje per pamaldas prisėdo prie priekinėje eilėje sėdėjusios moters ir ją apkabino.

Tai buvo S.Ramoso mama.

„Aš paprasčiausiai jai pasakiau, kad visi esame su ja. Nė vienas mūsų nėra prieš ją. Ji turi žinoti, kad nėra dėl to kalta. Ji neįdėjo ginklo į sūnaus rankas“, – pabrėžė F.Abraham. – Mes čia esame tam, kad melstumėmės, o ne kritikuotume ar pultume. Perėjimas prie neapykantos nėra gerai žmonijai.“

Daugelis manė, kad pratybos

Ši savaitė Juvaldyje turėjo virsti švente, tačiau vietoje šypsenų visur – skausmas ir ašaros. Paskutinio skambučio šventė čia – ypatinga ir yra minima visą savaitę. Iki pagrindinės šventės mokinių laukia įvairūs užsiėmimai.

Vienas jų – pradinių mokyklų aplankymas, kuris ir buvo numatytas būtent pirmadienį.

Dieną iki S.Ramoso surengtų žudynių Robo pradinėje mokykloje pasipuošę mokiniai juokėsi ir vaikščiojo tarp jaunesnių moksleivių. Vyresnieji vidurinių mokyklų mokiniai fotografavosi su jaunaisiais pusbroliais, puseserėmis, artimaisiais.

Praėjus parai vyresnėlių Robo mokykloje jau nebuvo, o tada čia pasirodė S.Ramosas.

Vos tik paaiškėjo, kad vyksta, visose Juvaldžio miesto mokyklose buvo įsakyta užsidaryti ir vykdyti veiksmus, numatytus tokiems žiauriems įvykiams. 15-metė Marilyn Olivarez buvo Juvaldžio vidurinėje mokykloje, ėjo koridoriumi, kai nuskambėjo pavojaus signalas.

Ji kartu su klasiokais susispaudė klasės kampe. Daugelis jų manė, kad tai – pratybos, nes viskas vyko baigiantis mokslo metams. JAV mokyklose mokiniai yra ruošiami tokiems atvejams.

„Aš visą laiką rašiau savo mamai“, – sakė M.Olivarez.

Reikalauja griežtinti ginklų kontrolę

Žiaurus išpuolis mokykloje JAV vėl įžiebė diskusijas dėl ginklų. Tokie ginčai ir pasipiktinimai kyla pakankamai dažnai – kaip ir žudynės ugdymo įstaigose. Daugelį papiktino faktas, kad S.Ramosas ataką surengė laikydamas AR-15 stiliaus pusiau automatinį ginklą.

„Jam buvo vos 18 metų. Tam, kad galėtum vartoti alkoholį, tau turi būti 21-eri. Kaip tai įmanoma? Aš tikiuosi, kad bus pokyčių. Aš neturiu ginklo, bet jeigu turėčiau, tai dėl savo saugumo“, – sakė toje pačioje gatvėje, kur yra Robo mokykla, gyvenanti Sandra Parra.

Pagal JAV įstatymus, Teksaso valstijoje 18-mečiai gali įsigyti ginklus. S.Ramosas savo ginklą nusipirko iškart sulaukęs pilnametystės.

JAV prezidentas Joe Bidenas teigė, kad pats faktas, jog paauglys gali legaliai įsigyti ginklą, kuris yra „sukurtas ir naudojamas žudymui“ yra neteisinga.

„Man jau bloga ir aš jau pavargau nuo to, kas vyksta ir to, kas tęsiasi“, – sakė J.Bidenas ir paragino imtis veiksmų dėl ginklų kontrolės.

Pasak Teksaso politinos projekto, 43 procentai teksasiečių palaiko griežtesnius ginklų įsigijimo ribojimus. JAV griežtesnius ribojimus palaiko 53 procentai.

Robo mokykloje nužudyti vaikai buvo nuo 7 iki 10 metų. Per ataką žuvo mokytojos Eva Mireles ir Irma Garcia.

Parengta pagal BBC, CNN ir „The Guardian“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.