Pekino atkirtis JAV: A. Blinkeno kalba „šmeižia Kiniją“

Kinijos užsienio reikalų ministerija penktadienį apkaltino JAV valstybės sekretorių Antony Blinkeną „apšmeižus“ Pekiną, kai amerikiečių diplomatijos vadovas savo kalboje paragino imtis veiksmų didėjančiai Azijos milžinės įtakai atsverti.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wangas Wenbinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wangas Wenbinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2022, 11:19 AM, atnaujinta May 27, 2022, 12:04 PM

Ketvirtadienį paskelbtoje nekantriai lauktoje kalboje, laikomoje iki šiol išsamiausiu JAV prezidento Joe Bideno administracijos pareiškimu Kinijos klausimu, A. Bidenas sakė, kad Pekinas kelia „rimčiausią ilgalaikį iššūkį tarptautinei tvarkai“.

Pastarosiomis dienomis JAV ir jų sąjungininkės Vakaruose ne kartą perspėjo dėl Kinijos didėjančios įtakos ir pasaulinių ambicijų.

Savo plačioje kalboje A. Blinkenas ketvirtadienį perspėjo, kad Kinija „nusiteikusi pertvarkyti tarptautinę tvarką“, ir ragino kitas šalis ginti status quo.

Jis taip pat kaltino Pekiną dėl didėjančios įtampos su Taivanu, kurį Kinija laiko neatsiejama savo dalimi. Pasak A. Blinkeno, Pekinas „atkirto Taivano ryšius su šalimis visame pasaulyje ir blokuoja jo dalyvavimą tarptautinėse organizacijose“.

Tuo metu Kinijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas penktadienį per įprastą spaudos konferenciją pareiškė, kad A. Blinkeno kalba „skleidžia melagingą informaciją, išpučia Kinijos grėsmę, kišasi į Kinijos vidaus reikalus ir šmeižia Kinijos vidaus ir užsienio politiką“.

Wang Wenbinas žurnalistams sakė, kad Kinija „griežtai nusistačiusi“ prieš šią kalbą, anot jo, rodančią, kad Vašingtonas siekia „suvaržyti ir nuslopinti Kinijos raidą bei išlaikyti JAV hegemoniją ir galią“.

J. Bideno administracija neseniai pateikė naujus prekybos sistemos metmenis Azijai ir kartu su Europos Sąjunga įkūrė forumą, kurio siekis – nustatyti technologijų standartus ir sutelkti pastangas suvienyti panašių vertybių besilaikančias šalis, Kinijai įsigalėjus kai kuriuose naujose srityse, pavyzdžiui, dirbtinio intelekto technologijose.

JAV diplomatijos vadovas pripažino stiprėjantį konsensusą, kad kitos šalys Kinijos pasirinkto kurso negali pakeisti. A. Blinkenas sakė, kad vadovaujant prezidentui Xi Jinpingui Kinija tapo „represyvesnė namuose, agresyvesnė užsienyje“.

„Vis labiau sutariama, kad reikia santykius su Pekinu vertinti labiau realistiškai“, – pridūrė valstybės sekretorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.