Ispanija pasiųs raketų ir papildomų karių į NATO priešakinių pajėgų misiją Latvijoje

Ispanija pasiųs raketų „žemė-oras“ bateriją ir apie 100 karių į NATO priešakinių pajėgų misiją Latvijoje, o kariai kurie prisijungs prie maždaug 500-ių Baltijos valstybėje jau esančių tautiečių, šeštadienį pranešė ispanų dienraštis „El Pais“.

Ispanijos kariai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ispanijos kariai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-28 18:32

Pasak dienraščio, Ispanijos gynybos ministerija „planuoja Latvijoje dislokuoti „žemė-oras“ NASAMS bateriją“ – Norvegijos sukurtą vidutinio nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistemą, NATO stiprinant savo buvimą Baltijos regione Rusijos agresijos Ukrainoje akivaizdoje.

„Mūsų įsipareigojimas NATO yra visiškas“, – Ispanijos televizijai teigė gynybos ministrė Margarita Robles.

„Šiuo metu mūsų karių yra Latvijoje, taip pat Lietuvoje, o mūsų laivų yra Viduržemio jūroje“, – pažymėjo M. Robles, pabrėždama Madrido „didžiausią pasirengimą“ sustiprinti indėlį į Vakarų karinio aljanso jėgos demonstravimą, skirtą atgrasyti potencialius Rusijos įsiveržimus į sovietmečio laikų įtakos zoną.

M. Robles pasisakė dalyvaudama ginkluotųjų pajėgų dienos kariniame parade šiauriniame Hueskos mieste, artėjant 40-osioms Ispanijos įstojimo į NATO, įvykusioms 1982 metų gegužės 30 dieną, metinėms.

Vasario 24 dieną Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Ispanija paskelbė papildomai siunčianti į Latviją 150 karių, kad sustiprintų pradinį 350 karių kontingentą, dislokuotą 2017 metais, kai NATO reagavo į 2014-aisiais Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją dislokuodama taktines grupes rytiniame aljanso flange.

Rusijai užpuolus Ukrainą, Ispanija taip pat įsipareigojo tiekti Ukrainai puolamąją karinę įrangą, nors pradžių teigė, kad teiks karinę paramą tik ES paketo ribose.

„Gindami Ukrainą giname savo demokratiškąsias vertybes“, – pareiškė M. Roblesas ir pridūrė, kad Madridas taip elgiasi priešindamasis Rusijos režimo „žiaurumams“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.