Afrikos Sąjungos lyderis: ES sankcijos Rusijos bankams apsunkina maisto produktų tiekimą

Afrikos Sąjungos pirmininkas antradienį įspėjo ES lyderius, kad jų sprendimas atsieti kai kuriuos Rusijos bankus nuo tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT gali apsunkinti maisto produktų tiekimą į žemyną.

Macky Sallas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Macky Sallas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2022, 5:41 PM

Dėl karo Ukrainoje ir Rusijos vykdomos kaimyninės šalies uostų blokados, taip pat dėl konfliktų Afrikoje ir klimato kaitos pasaulinės grūdų kainos jau šoktelėjo į viršų ir paaštrino maisto krizę Afrikoje.

Antradienį AS vadovaujantis Senegalo prezidentas Macky Sallas įspėjo Europą, kad jos sankcijos bankams, kurios yra dalis ES priemonių, skirtų priversti Rusiją nutraukti savo invaziją, dar labiau apsunkina padėtį Afrikoje.

Kalbėdamas per vaizdo konferenciją su Briuselyje susirinkusiais ES lyderiais, M. Sallas pripažino, jog Maskvos vykdoma Odesos blokada pakenkė Ukrainos maisto produktų eksportui. Senegalo lyderis taip pat išreiškė paramą JT vadovaujamoms pastangoms uostą deblokuoti.

„Taip pat norėčiau jums pasakyti, kad mūsų šalys yra labai susirūpinusios dėl šalutinių padarinių, kuriuos sukėlė mokėjimų sistemos SWIFT blokavimas“, – pridūrė M. Sallas.

„Kai SWIFT sistema trikdoma, tai reiškia, kad net jei produktų esama, atsiskaitymas tampa sudėtingas, o gal net neįmanomas“, – tęsė prezidentas.

„Norėčiau primygtinai paraginti, kad šį klausimą kuo greičiau išnagrinėtų mūsų kompetentingi ministrai ir rastų tinkamus sprendimus“, – pabrėžė jis.

Pirmadienį ES vadovai sutarė įtraukti didžiausią Rusijos banką „Sberbank“ į vis didėjantį sąrašą skolintojų, kuriems draudžiama dalyvauti iš Belgijos administruojamame SWIFT tinkle, palengvinančiame tarpbankinius mokėjimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.