Didžioji Britanija pradeda pirmųjų pabėgėlių siuntimą į Ruandą

Londonas birželio 14 dieną pradės ginčytiną pabėgėlių išsiuntimą iš Didžiosios Britanijos į Ruandą. Vidaus reikalų ministerija antradienį pranešė, kad apie tai jau informuoti pirmieji neteisėtai atvykę migrantai. Tai esą „paskutinysis administracinis žingsnis“, kad įsigaliotų atitinkamas su Ruanda pasirašytas susitarimas.

Borisas Johnsonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Borisas Johnsonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2022, 8:29 AM

Susitarimas numato, kad neteisėtai į Didžiąją Britaniją atvykstantys asmenys bus išskraidinami į Rytų Afrikos šalį ir čia galės pateikti prieglobsčio prašymą. Taip britų konservatorių vyriausybė nori atgrasyti pabėgėlius ir įgyvendinti atitinkamą „Brexito“ pažadą.

Pastaruoju metu smarkiai išaugo skaičius migrantų, kurie varganais laiveliais kerta Lamanšo sąsiaurį. Dėl to ypač didelio spaudimo sulaukia vidaus reikalų sekretorė Priti Patel. Žmogaus teisių aktyvistai kaltina premjero Boriso Johnsono vyriausybę, kad susitarimas su Ruanda pažeidžia prieglobsčio teisę.

„Pasaulyje pirmaujanti mūsų partnerystė su Ruanda yra pagrindinis mūsų strategijos – sutvarkyti neveikiančią prieglobsčio sistemą ir pralaužti piktavalių žmonių kontrabandininkų verslo modelį – elementas“, – sakė P. Pastel. Bus mėginimų vilkinti procedūras ir deportacijas, tačiau tai esą nesulaikys jos. P. Pastel yra griežto kurso šalininkė, kurios šeima kažkada pati kaip pabėgėliai atvyko į Didžiąją Britaniją.

B. Johnsonas prieš šešias savaites pristatė atitinkamus planus. Ruandai pradžioje už bendradarbiavimą bus skirta 120 mln. svarų (apie 144 mln. eurų). Didžiausias dėmesys bus skiriamas vienišiems jauniems vyrams, pirmiausiai tiems, kurie laikomi ekonominiais migrantais.

Ruanda pasiūlys prieglobsčio prašytojams galimybę visam laikui apsistoti šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.