ES: Kroatija pasiruošusi nuo 2023 metų įsivesti eurą

Europos Komisija trečiadienį pranešė, kad Kroatija atitinka visus reikalavimus prisijungti prie euro zonos, tad šalis galės nuo ateinančių metų sausio 1-osios tapti 20-ąją bendrą valiutą vartojančios zonos nare.

ES ir Kroatijos vėliavos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
ES ir Kroatijos vėliavos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-01 18:17, atnaujinta 2022-06-01 20:13

Kroatijos perėjimas nuo kunos prie euro įvyks nepraėjus nė dešimtmečiui po šios buvusios Jugoslavijos respublikos įstojimo į Europos Sąjungą ir taps tolesnės integracijos su Bendrija gaire.

ES vykdomosios valdžios institucija pareiškė, jog Kroatija įvykdė griežtas sąlygas, kad taptų euro zonos dalimi. Jai pavyko išlaikyti infliaciją tose pačiose ribose kaip ir kitoms ES narėms, taip pat tinkamai valdyti viešąsias išlaidas.

Prisijungimas prie bendrosios valiutos „sustiprins Kroatijos ekonomiką ir bus naudingas jos piliečiams, įmonėms ir plačiajai visuomenei“, sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Kroatijai įsivedus eurą, euras taip pat stiprės“, – pridūrė ji.

Europos Centrinis Bankas trečiadienį paskelbtoje ataskaitoje taip pat pritarė Kroatijos prisijungimui prie euro zonos.

Kroatija išreiškė norą įsivesti bendrąją valiutą 2013 metais įstojusi į ES. Briuselis jį patenkino eurui neseniai atšventus savo 20-metį.

Tačiau oficialiam Kroatijos priėmimui į euro zoną dar reikia visų ES finansų ministrų pritarimo. Jo tikimasi sulaukti liepą.

„Mūsų turimos indikacijos yra teigiamos. Taigi, paprastai tikėčiausi, kad ši procedūra įvyks ir kad Kroatija galės prisijungti prie euro zonos nuo kitų metų“, – sakė Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas ir prekybos komisaras Valdis Dombrovskis.

V. Dombrovskis ketvirtadienį vyks į Zagrebą, kad oficialiai paskelbtų apie EK sprendimą Kroatijos vyriausybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.