Turkijos prezidentas nutraukia derybas su Graikija

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį pareiškė, kad nutraukia susitikimus su Graikijos lyderiais, šalims niekaip neišsprendžiant nesutarimų dėl salų ir oro erdvės Egėjo jūroje.

R. T. Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
R. T. Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2022, 8:41 PM

„Neberengsime su jais dvišalių susitikimų“, – pareiškė Turkijos valstybės vadovas, sakydamas kalbą savo parlamentinei frakcijai Ankaroje.

„Kaip žinote, turėjome aukštosios strateginės tarybos susitarimą su Graikija. Vakar pranešiau mūsų užsienio reikalų ministrui, kad atsisakome šio susitarimo“, – pareiškė jis.

2010 metais pasiektame Turkijos ir Graikijos susitarime numatyti reguliarūs aukšto rango pareigūnų susitikimai, kuriais siekiama plėtoti abiejų šalių bendradarbiavimą.

Kalbėdamas apie Graikijos ministrą pirmininką Kiriaką Micotakį, tačiau jo neįvardydamas, R. T. Erdoganas sakė: „Jis vyksta į Jungtines Valstijas, jis daro mums pastabas [kalbėdamas] Kongresui. Mums to jau gana.“

Turkija sugriežtino savo kritiką Graikijai, kai K. Micotakis praėjusį mėnesį lankydamasis JAV Kongrese Vašingtone pareiškė, kad skrydžiai virš Graikijos salų yra „atviri agresijos aktai, pažeidžiantys mūsų suverenitetą ir teritorines teises“.

Graikija ir Turkija – regioninės varžovės rytinėje Viduržemio jūros dalyje, nors ir abi priklauso NATO – dažnai apsikeičia kaltinimais dėl oro erdvės pažeidimų virš Egėjo jūros.

Turkijos provyriausybinė žiniasklaida šią kalbą interpretavo kaip raginimą Vašingtonui neperduoti turkams naikintuvų F-16, kurių seniai prašo Ankara.

K. Micotakis anksčiau šią savaitę sakė, kad į R. T. Erdogano asmeniškus įžeidimus neatsakys.

„Mums grėsmę kelia būtent Turkija“, – sakė jis žurnalistams Briuselyje. Pasak premjero, Ankara „nepasinaudoja galimybe“ pagerinti santykius.

Turkijos valdžia taip pat teigia, kad graikai yra dislokavę karių Egėjo jūros salose, pažeisdami po Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų pasirašytus susitarimus.

Atėnai tvirtina, kad kariai dislokuoti atsakant į Turkijos karinių dalinių, orlaivių ir desantinių laivų buvimą kitoje jūros pakrantėje.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu antradienį pakartojo, kad Ankara mes iššūkį Graikijos suverenitetui salose, jei graikai ir toliau siųstų ten savo karius.

„Graikija pažeidė šių salų statusą ir privalo jas nuginkluoti. Kitaip prasidės ginčas dėl jų suvereniteto“, – sakė jis valstybinei Anatolijos naujienų agentūrai.

Iki liepos ES pirmininkaujančios Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį palaikydamas Atėnus pasmerkė bet kokias abejones dėl Graikijos suvereniteto.

Vokietijos vyriausybė taip pat pareiškė, kad ES valstybių suvereniteto klausimai yra „nepriimtini“, ir paragino abi valstybes tęsti derybas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.