Kinijoje įtartinai nutilo populiarus tinklaraštininkas, vaizdo transliacijoje parodęs tanko formos tortą

Vienas iš garsiausių Kinijos tinklaraštininkų nutilo po to, kai prieš pat Tiananmenio aikštės žudynių metines tiesiogiai transliavo vaizdo įrašą, kuriame buvo matyti tortas, panašus į tanką. Tai paskatino dešimtis milijonų jaunųjų jo sekėjų diskutuoti apie šį itin reikšmingą įvykį.

Kinijos tinklaraštininkas laikantis tortą panašų į tanką.<br>„Twitter“ nuotr.
Kinijos tinklaraštininkas laikantis tortą panašų į tanką.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-06 19:58

Diskusijos apie 1989 metų birželio 4 dienos susidorojimą, kai Kinija prieš taikius protestuotojus pasiuntė karius ir tankus, žemyninėje Kinijos dalyje faktiškai uždraustos.

Li Jiaqi, Kinijoje gerai žinomo žmogaus, kurio laidos nuolat pritraukia milijonus žiūrovų, transliacija penktadienį buvo staiga nutraukta, kai likus kelioms valandoms iki metinių datos jis pristatė ledų tortą su šokoladiniais papuošimais, kuris atrodė kaip tankas.

Nuo tos laidos interneto žvaigždė nieko nepaskelbė, o kai kurie jo vardo paieškos rezultatai buvo imti cenzūruoti.

Daugelis jaunesnių žiūrovų liko priblokšti dėl Li dingimo, ypač po to, kai jis taip pat nepasirodė sekmadienį suplanuotoje laidoje.

Pekinas deda visas pastangas, kad kruvinas susidorojimas Tiananmenio aikštėje būtų ištrintas iš kolektyvinės atminties – įvykis neįtraukiamas į istorijos vadovėlius, diskusijos apie tai internete cenzūruojamos.

 

Socialinės žiniasklaidos platformoje „Weibo“ pirmadienį vyko audringos diskusijos apie tai, kodėl transliacija buvo nutraukta, o atitinkamos grotažymės sulaukė daugiau nei 100 mln. peržiūrų.

Daugelis vartotojų spėliojo, ar Li buvo visam laikui uždrausta transliuoti tiesiogines transliacijas, ar jis žinojo apie simbolinę datą.

1992 metais gimusi interneto žvaigždė, išgarsėjusi greitu lūpų dažų išpardavimu, itin populiarus tarp jaunų, daugiausia moteriškos lyties gerbėjų.

Daugelis teigė, kad apie 1989 metais įvykdytą susidorojimą pirmą kartą sužinojo mėgindami suprasti, kas atsitiko ir kodėl jis dingo iš interneto.

Garsioji nuotrauka, kurioje užfiksuotas vienišas vyras, stovintis priešais tankus, 1989 metais Pekino Tiananmenio aikštėje pasiųstus numalšinti protestus, Kinijoje taip smarkiai cenzūruojama, kad daugelis jaunesnių kinų nė nežino apie jos egzistavimą ar reikšmę.

„Daug žmonių nežino istorijos, slypinčios už šio torto“, – rašė vienas vartotojas.

Kitas teigė, kad šis incidentas paskatino daug jaunų žmonių naudotis virtualiais privačiais tinklais, kad galėtų apeiti griežtas cenzūros taisykles ir daugiau sužinoti apie susidorojimą.

Kiti spėliojo, kad ir pats Li Jiaqi tikriausiai yra per jaunas, kad suprastų torto reikšmę. „Jis nežino apie tai, jo niekada nemokė mokykloje, – rašė vienas internautas. – O dabar štai kas atsitiko“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.