„Proud Boys“ nariai dėl Kapitolijaus šturmo apkaltinti kurstymu maištauti

Dešiniųjų ekstremistų grupės „Proud Boys“ lyderiui ir dar keturiems nariams pirmadienį buvo pareikšti kaltinimai dėl kurstymo maištauti, susiję su 2021 metų sausį surengtu JAV Kapitolijaus šturmu.

Proud boys grupės lyderis.<br>„Twitter“ nuotr.
Proud boys grupės lyderis.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2022, 10:31 AM

38 metų Henry „Enrique“ Tarrio jau anksčiau buvo pareikšta kitų kaltinimų, susijusių su buvusio prezidento Donaldo Trumpo šalininkų nesėkmingu bandymu užkirsti kelią Kongresui patvirtinti demokrato Joe Bideno pergalę rinkimuose.

Pirmadienį paskelbtame naujame kaltinamajame akte H. Tarrio, buvusiam „Proud Boys“ „nacionaliniam pirmininkui“, ir kitiems keturiems grupėms nariams pareikšti sunkesni kaltinimai dėl sąmokslo kurstyti maištauti.

H. Tarrio buvo sulaikytas kovo mėnesį Majamyje. Jis taip pat kaltinamas sąmokslu trukdyti oficialiam procesui, trukdymu teisėsaugos pareigūnams, valstybės turto sunaikinimu ir kitais nusikaltimais.

Pasak Teisingumo departamento, dėl D. Trumpo šalininkų surengto Kapitolijaus šturmo buvo sulaikyta daugiau kaip 800 žmonių, tačiau tik nedaugeliui jų pareikštas kaltinimas dėl sąmokslo kurstyti maištauti, už kurį gresia iki 20 metų nelaisvės.

56 metų Stewartas Rhodesas, kitos dešiniųjų ekstremistų grupės „Oath Keepers“ įkūrėjas, kartu su dešimčia kitų grupės narių buvo apkaltinti sąmokslu kurstyti maištauti.

Trys „Oath Keepers“ nariai padarė kaltės pripažinimo pareiškimus.

Kaltinamajame akte rašoma, kad 2021 metų sausio 6-ąją H. Tarrio nebuvo Vašingtone, tačiau diena anksčiau jis susitiko su S. Rhodesu požeminiame garažų masyve Vašingtone ir bendravo su „Proud Boys“ nariais, kurie įsiveržė į Kapitolijų.

Kartu su H. Tarrio dar keturiems „Proud Boys“ nariams – 44 metų Dominicui Pezzolai, 38 metų Josephui Biggsui, 31 metų Ethanui Nordeanui ir 36 metų Zachary Rehlui – prie ankstesnių kaltinimų buvo pareikštas kaltinimas dėl sąmokslo kurstyti maištauti.

Kaltinimai pareikšti likus trims dienoms iki Atstovų Rūmų specialiojo komiteto, tiriančio Kapitolijaus šturmą, viešo posėdžio.

Komitetas siekia išsiaiškinti, ar D. Trumpas arba jo aplinkos žmonės prisidėjo prie riaušių Kapitolijuje planavimo ar kurstymo, ir iškvietė liudyti buvusio prezidento patarėjus bei padėjėjus.

2021 metų sausio 6 dieną tūkstančiai D. Trumpo šalininkų, įaudrintų jo ugningos kalbos prie Baltųjų rūmų, šturmavo Kapitolijų, kad sutrukdytų Kongresui patvirtinti J. Bideno pergalę. Riaušės pareikalavo mažiausiai penkių žmonių gyvybių, nukentėjo 140 policijos pareigūnų.

Po riaušių Atstovų Rūmai inicijavo istorinę antrą apkaltą D. Trumpui – dėl sukilimo kurstymo, tačiau Senatas jį išteisino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.