Turkija mato pažangą derybose dėl siūlomo Juodosios jūros grūdų koridoriaus

Turkija mato „didelę pažangą“ derybose su Ukraina, Rusija ir Jungtinėmis Tautomis dėl galimo susitarimo, kuris leistų eksportuoti grūdus iš Ukrainos Juodosios jūros uostų, antradienį pranešė Turkijos gynybos ministras Hulusis Akaras.

Turkija mato „didelę pažangą“ derybose su Ukraina, Rusija ir Jungtinėmis Tautomis dėl galimo susitarimo, kuris leistų eksportuoti grūdus iš Ukrainos Juodosios jūros uostų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Turkija mato „didelę pažangą“ derybose su Ukraina, Rusija ir Jungtinėmis Tautomis dėl galimo susitarimo, kuris leistų eksportuoti grūdus iš Ukrainos Juodosios jūros uostų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2022, 3:20 PM

H. Akaro pastabos, kurias citavo valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“, paskelbtos likus kelioms valandoms iki planuojamo Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo vizito Ankaroje. Turkija bando veikti kaip tarpininkė Rusijos kare su Ukraina.

Vadinamojo koridoriaus atidarymas Ukrainos grūdų gabenimui per Turkijos sąsiaurius į Viduržemio jūrą yra viena iš temų, kurias S. Lavrovas turėtų aptarti su Turkijos kolega Mevlütu Çavusoglu, pirmadienį pranešė valstybinis transliuotojas TRT.

Grūdų tiekimo iš Ukrainos, kuris šiuo metu yra sustabdytas dėl Rusijos invazijos ir baimės dėl jūrinių minų, ateitis tebekelia didelį susirūpinimą augant pasaulinėms maisto kainoms.

Turkija pasiūlė Stambule įsteigti centrą, kuris koordinuotų ir stebėtų išminavimo pastangas ir krovinių gabenimą, kad būtų galima paskirstyti iki 20 mln. tonų grūdų pasaulinėms rinkoms, teigė TRT.

Tęsiamos derybos dėl techninių klausimų, įskaitant tai, „kaip pašalinti minas, kas tai padarys, kaip bus sukurtas koridorius ir kas lydės [laivus]“, – pasak „Anadolu“, sakė H. Akaras.

Šalys nori išspręsti šį klausimą, tačiau abipusis pasitikėjimas tebėra kliūtis, sakė H. Akaras: „Visi nori būti tikri dėl tam tikrų dalykų. Dirbame, kad toks pasitikėjimas atsirastų“.

Pasak TRT, Ukraina reikalauja saugumo garantijų, o Rusija išreiškė susirūpinimą dėl galimų ginklų siuntų į Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.