Dar vienas akibrokštas Rusijoje: Dūmoje reikalauja atšaukti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą

Rusijoje subrendo dar vienas beprotiškas sumanymas, nukreiptas prieš Lietuvą.

Dūmos deputatas iš Kremliaus partijos „Vieningoji Rusija“ Jevgenijus Fiodorovas pristatė įstatymo projektą dėl 1991 m. rugsėjo 6 d. sprendimo pripažinti Lietuvos nepriklausomybę panaikinimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dūmos deputatas iš Kremliaus partijos „Vieningoji Rusija“ Jevgenijus Fiodorovas pristatė įstatymo projektą dėl 1991 m. rugsėjo 6 d. sprendimo pripažinti Lietuvos nepriklausomybę panaikinimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-08 16:20, atnaujinta 2022-06-08 17:44

Dūmos deputatas iš Kremliaus partijos „Vieningoji Rusija“ Jevgenijus Fiodorovas pristatė įstatymo projektą dėl 1991 m. rugsėjo 6 d. sprendimo pripažinti Lietuvos nepriklausomybę panaikinimo.

Kaip teigia gazeta.ru, aiškinamajame rašte parlamentaras remiasi Rusijos konstitucijos pataisomis – konkrečiai 67 straipsnio 1 dalimi, pagal kurią „Rusijos Federacija yra SSRS teisių perėmėja savo teritorijoje“.

J.Fiodorovo nuomone, 1991 m. pradžioje vykęs referendumas pademonstravo „sprendimą išsaugoti SSRS kaip vieningą valstybę“, o pirmojo SSRS prezidento Michailo Gorbačiovo sukurta SSRS Valstybės Taryba buvo nenumatytas veiksmas remiantis SSRS konstitucija, nepaisant „pereinamojo laikotarpio“ šalies istorijoje.

„SSRS Valstybės Taryba buvo sukurta šalies vidaus ir užsienio politikos klausimams spręsti, o jos sprendimai yra privalomi. 1991 m. rugsėjo 6 d. pirmame SSRS Valstybės Tarybos posėdyje, pirmininkaujant Gorbačiovui, buvo priimtas SSRS Valstybės Tarybos dekretas Nr. GS-1 „Dėl Lietuvos Respublikos nepriklausomybės pripažinimo“, skelbiantis Lietuvos Respublikos pripažinimą nepriklausoma valstybe. Atitinkamos SSRS Konstitucijos pataisos nebuvo padarytos“, – savo poziciją paaiškino J.Fiodorovas.

Todėl, jo nuomone, SSRS Valstybės Tarybos nutarimas „yra neteisėtas“ ir priimtas „pažeidžiant SSRS Konstitucijos straipsnius“.

„Taip pat buvo pažeistas 1990 m. balandžio 3 d. priimtas SSRS įstatymas Nr.1409–1 „Dėl sąjunginės respublikos išstojimo iš SSRS klausimų sprendimo tvarkos“, nes Lietuvos Respublikoje neįvyko referendumas dėl išstojimo iš SSRS ir nebuvo nustatytas pereinamasis laikotarpis visiems ginčytiniems klausimams išnagrinėti“, – sakė Rusijos Dūmos narys.

Politologas tai vadina bauginimu

„Tai traktuočiau daugiau kaip bandymą erzinti, bauginti, kelti galbūt kokią nors diskusiją lygioj vietoj, bet nėra jokios diskusijos“, – teigia Lietuvos politologas Vytis Jurkonis.

Politologo V. Jurkonio teigimu, iš neteisės teisė negimsta.

„Tai režimo valstybė, jie čia gali užsiimti propaganda, gali bandyti inicijuoti bet kokius, jų nuomone, teisės aktus, bet tarptautinės teisės prasme tai neturi absoliučiai jokios reikšmės“, – BNS trečiadienį sakė jis.

Pasak V. Jurkonio, Rusija pati save yra išstūmusi iš tarptautinės teisės lauko, nuolat pažeidinėja normas, susitarimus.

Politologo vertinimu, dėl minėtų pareiškimų reikėtų „išgyventi lygiai tiek pat, kiek anksčiau reikėdavo išgyventi klausantis Žirinovskio kliedesių“.

Jo nuomone, šiuo veiksmu norima prikurti dar daugiau spekuliacijų nei buvo iki šiol.

„Man atrodo apie istoriją jau kalbėta, rašyta įvairiais lygmenimis ir Baltijos valstybės nėra Rusijos teritorija ir niekada tokia nebuvo, buvo tiesiog okupuota teritorija“, – tvirtino V. Jurkonis.

Anot jo, J. Fiodorovas nori išprovokuoti sumaištį, kuri „tikrai bus eskaluojama Kremliaus propagandos ir žinių“.

„Kiekviena reakcija bus atrajojama – matot, sukruto Baltijos valstybės. Nėra čia kažkoks unikalus dalykas. Kremliaus propaganda tai darė tai ir anksčiau, darys ir toliau“, – mano politologas.

Anot jo, dabar svarbiau ne tai, kad „nelegitimios Dūmos nelegitimus parlamentaras bando inicijuoti procesą“, o karas Ukrainoje ir parama.

Konservatorė tai vadina desperacija

Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) vadovė konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė desperacija vadina Dūmos deputato registruotą projektą, kuriuo siūloma atšaukti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą 1991 metais.

„Aš manau, kad čia veikiama iš desperacijos, matyt, situacija tiek įtempta ir tiek kyla nervai tam tikriems politikams, kad imamasi tokių absurdiškų pareiškimų, jau nebe pirmą sykį. Gal jie galvoja, kad ką nors išgąsdins, bet kaip Sąjūdžio laikais buvo sakom, „Tik nereikia mūsų gąsdint“, dabar tą patį būtų galima pakartot“, – BNS trečiadienį sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Jie (rusai) gali paskelbt, kad Mėnulis yra Rusija, čia jų įsivaizdavimas, ir tiek tos galios, prasmės ir esmės (tame sprendime)“, – pridūrė politikė.

Konservatorė tai pat pažymėjo, kad sprendimą dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo priėmė Lietuvos tauta ir ne Rusijos galioje jį atšaukti.

„Ne jie mums tą pripažinimą, nepriklausomybę suteikė, mes ją patys atkūrėme. Tie visi pasvarstymai galbūt jų vidaus rinkai taikomi, dar didesne melo lavina užpilti savo piliečius, gal toks jų tikslas“, – svarstė konservatorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.