Maskva: Rusija pasirengusi garantuoti iš Ukrainos uostų išplaukiančių laivų saugumą

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį pareiškė, kad Maskva yra pasirengusi garantuoti iš Ukrainos uostų išplaukiančių laivų saugumą, augant nerimui dėl Ukrainos uostuose blokuojamų grūdų.

S. Lavrovas atvyko į Turkiją deryboms dėl Ukrainos grūdų eksporto.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
S. Lavrovas atvyko į Turkiją deryboms dėl Ukrainos grūdų eksporto.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2022, 2:20 PM

„Esame pasirengę užtikrinti iš Ukrainos uostų išplaukiančių laivų saugumą“, – sakė S. Lavrovas per bendrą spaudos konferenciją su kolega turku Mevlutu Cavusoglu.

„Esame pasirengę tai daryti bendradarbiaudami su kolegomis iš Turkijos“, – pridūrė rusų diplomatijos vadovas.

S. Lavrovas atvyko į Ankarą antradienį, skambant grėsmingiems perspėjimams, kad pasaulyje gali pradėti trūkti maisto – iš dalies dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Per derybas daugiausia dėmesio skiriama pastangoms atverti saugų koridorių ukrainietiškiems grūdams – visų pirma grūdams ir kviečiams, įstrigusiems karo draskomos šalies uostuose dėl Rusijos vykdomos blokados.

M. Cavusoglu „teisėtais“ pavadino Maskvos reikalavimus panaikinti sankcijas, kad būtų galima tiekti grūdus pasauliniai rinkai.

„Jei mums reikia atverti tarptautinę rinką Ukrainos grūdams, laikome teisėtu reikalavimu kliūčių, trukdančių Rusijos eksportui, šalinimą“, – pabrėžė turkų ministras.

Sankcijos, paskelbtos Rusijos finansų sistemai, trukdo rusiškų grūdų ir trąšų eksportui.

Ankara Jungtinių Tautų prašymu pasiūlė savo paslaugas lydint jūrų konvojus iš Ukrainos uostų, nors aplinkinėse akvatorijose esama minų – kai kurios iš jų buvo aptiktos netoli Turkijos krantų.

„Kalbame apie mechanizmą, kurį galėtų sukurti JT, Rusija, Ukraina ir Turkija“, kad būtų atidarytas saugus jūrų koridorius grūdų eksportui, – nurodė M. Cavusoglu.

Jis pasveikino JT planą kaip „protingą“ ir „įgyvendinamą“, taip pat pasiūlė aptarti šios schemos detales Stambule.

Rusija ir Ukraina gamina 30 proc. visos pasaulinės kviečių produkcijos.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pareiškė: „Šiuo metu turime apie 20–25 mln. tonų užblokuotų kviečių. Rudenį jų gali būti 70–75 mln. tonų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.