Tūkstančiai protestuotojų ragino imtis veiksmų dėl ginkluoto smurto JAV

Jungtinėse Valstijose tūkstančiai žmonių šeštadienį išėjo į gatves reikalauti, kad būtų imtasi veiksmų dėl šalį niokojančio smurto, susijusio su šaunamaisiais ginklais.

Tūkstančiai protestuotojų ragino imtis veiksmų dėl ginkluoto smurto JAV.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tūkstančiai protestuotojų ragino imtis veiksmų dėl ginkluoto smurto JAV.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2022, 9:40 AM

Respublikonų politikai ne kartą blokavo pastangas priimti griežtesnius šaunamųjų ginklų įstatymus.

Įvairaus amžiaus protestuotojai plūdo į Nacionalinę alėją Vašingtone, kur aktyvistai padėjo daugiau nei 45 000 baltų vazų su gėlėmis – po vieną už kiekvieną 2020 metais Jungtinėse Valstijose šaunamuoju ginklu nužudytą žmogų.

Protestuotojai atėjo nešini plakatais su tokiais užrašais kaip „Ginkite žmones, o ne ginklus“ ar „Baimei mokyklose ne vieta“.

Praėjusį mėnesį įvykusios dvejos šaudynės paskatino protestus, kuriuos rengė organizacija „March For Our Lives“.

Gegužės 24-ąją 18-metis šaulys su teisėtai įsigytu pusiau automatiniu AR-15 tipo šautuvu Teksase esančio Juvaldžio pradinėje mokykloje nužudė 19 vaikų ir du suaugusiuosius – tai buvo daugiausiai aukų pareikalavusios šaudynės mokykloje per visą valstijos istoriją.

Gegužės 14-ąją Niujorko Bafalo maisto prekių parduotuvėje aštuoniolikmetis nušovė 10 afroamerikiečių. Šaulys, pasiskelbęs baltųjų viršenybės šalininku, dėvintis neperšaunamą liemenę ir ginkluotas šautuvu AR-15, savo išpuolį transliavo gyvai. Kaip pranešama, į tą parduotuvę nusitaikė dėl to, kad aplink ją gyvena daug afroamerikiečių.

Organizacija „March For Our Lives“, kurią įkūrė žmonės, išgyvenę šaudynes Floridos Parklando vidurinėje mokykloje, 2018 metų kovą surengė mitingą, pritraukusį šimtus tūkstančių žmonių į šalies sostinę.

Ketveriais metais vėliau vykusioje demonstracijoje buvo jaučiamas nusivylimas dėl nepakankamos pažangos.

Iš tribūnos ne kartą nuskambėjo „Gana“, o tarp kalbėtojų buvo Parklando šaudynes išgyvenusi X Gonzalez ir JAV kovos už piliečių teises lyderio Martino Lutherio Kingo Jr anūkė Yolanda King.

„Esame čia, kad pareikalautume teisingumo“, – sakė Garnellas Whitfieldas, kurio 86 metų motina neteko gyvybės praėjusį mėnesį per šaudynes Bafalo prekybos centre.

„Esame čia, kad palaikytume tuos, kurie drąsiai reikalauja protingų ginklų įstatymų“, – pridūrė jis.

Kliūtis esminiams pokyčiams

Ginkluoto smurto problema Jungtinėse Valstijose, dėl kurio, remiantis Ginkluoto smurto archyvo duomenimis, šiemet gyvybių neteko daugiau nei 19 300 žmonių, toli gražu neapsiriboja didelio atgarsio sulaukusiomis masinėmis šaudynėmis – daugiau nei pusė šių mirčių susijusios su savižudybėmis.

Už Vašingtono ribų šeštadienį visoje šalyje buvo suplanuota šimtai kitų demonstracijų, taip pat ir Parklande, kur protestuotojai nešė plakatus su tokiais užrašais kaip „Ar aš būsiu kitas?“

Į demonstraciją Niujorke irgi susirinko tūkstančiai žmonių. Brukline buvo pastatyti balti kryžiai Juvaldyje nužudytiems vaikams atminti, o Bafale nužudytųjų portretai buvo pritvirtinti prie pirkinių vežimėlių.

Po šaudynių Robbo pradinėje mokykloje Juvaldyje dėmesio centre atsidūrė lengvas šaunamųjų ginklų prieinamumas ir psichikos sveikatos problemos, dėl kurių jie gali būti panaudoti išpuolių metu.

Šias žudynes surengė šaulys, kuris netrukus po savo 18-ojo gimtadienio įsigijo du automatinius šautuvus.

Ginklų kontrolės aktyvistai ragina sugriežtinti apribojimus arba visiškai uždrausti tokius šautuvus. Tačiau oponentai siekia, kad masinės šaudynės pirmiausia būtų traktuojamos kaip psichinės sveikatos, o ne ginklų problema.

Prie demonstracijos Niujorke prisijungęs kūno kultūros mokytojas iš Teksaso Geraldas Mendesas sakė, kad palaiko JAV konstitucinę teisę nešiotis ginklus, tačiau pabrėžė, kad „mums, eiliniams piliečiams, nereikia AR-15 ir karo ginklų“.

Dauguma amerikiečių pritaria griežtesniems ginklų įstatymams, tačiau daugelio respublikonų įstatymų leidėjų pasipriešinimas ilgą laiką buvo kliūtis esminiams pokyčiams.

„Amerikos žmonių valią griauna mažuma“, – sakė 63 metų JAV sostinės gyventoja Cynthia Martins, turėdama omenyje Respublikonų partiją.

„Ne veltui vis dar esame tokioje padėtyje“, – pridūrė ji.

„Baimė, su kuria gyvename kasdien“

Kai kurie įstatymų leidėjai bando priimti taisykles dėl ginklų naudojimo.

Demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai šią savaitę priėmė platų pasiūlymų paketą, į kurį įeina ir daugumos pusiau automatinių šautuvų pirkėjų amžiaus cenzo padidinimas nuo 18 iki 21 metų, tačiau ši partija neturi reikiamų 60 balsų, kad galėtų jį patvirtinti ir Senate.

Viena senatorių iš abiejų partijų grupė taip pat rengia siaurą kontrolės priemonių rinkinį, kuris gali tapti pirmuoju rimtu bandymu per kelis dešimtmečius įgyvendinti ginklų reguliavimo reformą.

Tačiau į paketą neįtrauktas šturmo ginklų (angl. assault weapons) draudimas ar universali asmens patikra, todėl jis nepateisins prezidento Joe Bideno lūkesčių.

Mokytoja Faith Barrett, atvykusi į demonstraciją su savo dukra, taip pat mokytoja, išreiškė nusivylimą, kuriam Nacionalinėje alėjoje pritarė daugelis.

„Vis dar esame toje pačioje vietoje“, – sakė 47 metų moteris, išreiškusi tik nedrąsią viltį, kad pokyčiai įvyks.

Tiek ji, tiek jos dukra yra parengusios planus šaudymo jų mokykloje atveju.

„Dauguma mokytojų, žvelgdami į kiekvieną klasę, į kurią eina, galvoja, kur dėsiu savo vaikus, jei kas nors nutiks“, – kalbėjo F. Barrett.

Demonstracijoje, kurią saugojo gausios policijos ir saugumo pajėgos, taip pat tvyrojo ginkluoto smurto šmėkla.

Tylos minutę, skirtą Juvaldžio šaudynių aukoms pagerbti, sutrikdė panikos akimirka, kai netoli scenos kilus neramumams žmonės išsigandę ėmė bėgti tolyn.

Nors minia greitai nurimo, neramumus sukėlęs vyras buvo sulaikytas, o policija vietos žiniasklaidai pranešė, kad jokių ginklų nerasta, kai kurie žmonės liko šokiruoti ir verkė.

Fredas Guttenbergas, Parklando šaudynių aukos tėvas, išėjo prie tribūnos, kad nuramintų minią.

„Deja, kažkas nusprendė pasirodyti ir įkvėpti baimę, su kuria gyvename kasdien“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.