JT pirmą kartą užfiksavo 100 mln. pabėgėlių visame pasaulyje

JT pabėgėlių agentūra suskaičiavo, kad visame pasaulyje savo namus buvo priversti palikti 100 mln. žmonių – tai didžiausias nuo Antrojo pasaulinio karo laikų užfiksuotas perkeltųjų asmenų skaičius.

Ukrainiečių pabėgėliai Varšuvoje.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Ukrainiečių pabėgėliai Varšuvoje.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2022, 7:59 AM

Civilių gyventojų traukimasis iš Ukrainos yra didžiausia ir sparčiausiai auganti pabėgėlių krizė nuo 1951 metų, kai buvo įsteigta JT pabėgėlių agentūra (UNHCR), teigiama ketvirtadienį paskelbtoje šios institucijos Pasaulinių tendencijų ataskaitoje.

Rusijos invazija į Ukrainą buvo viena iš daugelio vienu metu vykusių ekstremalių situacijų, įskaitant ir Afganistaną, dėl kurių šis skaičius viršijo „dramatišką 100 milijonų ribą“, teigia Ženevoje įsikūrusi UNHCR.

Pastarąjį dešimtmetį pabėgėlių skaičius kasmet didėjo, perspėjo JT vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras Filippo Grandis, pridurdamas, kad ši „baisi tendencija“ tęsis, jei tarptautinė bendruomenė nesiims veiksmų konfliktams spręsti ir ilgalaikiams sprendimams rasti.

Ataskaitoje aptariami 2021 metų įvykiai, tačiau į ją įtrauktas ir dabartinis pabėgėlių skaičius, kad būtų pabrėžti niokojantys karo Ukrainoje padariniai.

UNHCR suskaičiavo, kad iki 2021 metų pabaigos dėl karo, smurto, persekiojimo ir žmogaus teisių pažeidimų buvo perkelta 89,3 mln. žmonių – 8 proc. daugiau nei ankstesniais metais.

Šis skaičius auga jau daugelį metų, o 2021 metų pabaigoje iš savo namų turėjo bėgti daugiau nei dvigubai didesnis skaičius žmonių, palyginti tuo, kas buvo prieš dešimtmetį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.