Rusijoje įkalintas buvęs JAV diplomatas, apkaltintas narkotikų kontrabanda

Maskvos teismas 14 metų kalėti nuteisė buvusį JAV diplomatą, apkaltintą kanapių kontrabanda „stambiu mastu“.

Maskvos teismas 14 metų kalėti nuteisė buvusį JAV diplomatą Marcą Fogelą, apkaltintą kanapių kontrabanda „stambiu mastu“.
Maskvos teismas 14 metų kalėti nuteisė buvusį JAV diplomatą Marcą Fogelą, apkaltintą kanapių kontrabanda „stambiu mastu“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-17 13:05

Rusija ir JAV nuolat konfliktuoja dėl viena kitos piliečių sulaikymo ir kartais apsikeičia jais – panašiai kaip per Šaltąjį karą.

Nuosprendis paskelbtas tarp Maskvos ir Vakarų, ypač Vašingtono, tvyrant įtampai dėl Rusijos karo Ukrainoje.

„Amerikos pilietis [Marcas] Fogelas pripažintas kaltu“, – sakoma vėlai ketvirtadienį paskelbtame Maskvos priemiesčio Chimkų teismo pranešime.

Jame teigiama, kad M. Fogelas kirsdamas Rusijos sieną vykdė „narkotikų kontrabandą stambiu mastu“ ir „neteisėtai laikė“ daug narkotikų „be komercinio tikslo“.

Sausio mėnesį Rusijos pareigūnai sakė, kad M. Fogelas buvo sulaikytas, kai su žmona atskridęs iš Niujorko Šeremetjevo oro uoste ėjo per muitinę, dresuotiems šunims sureagavus į jo bagažą.

„Užsieniečio bagaže buvo rasta marihuanos ir hašišo aliejaus“, – sakė pareigūnai ir nurodė, kad narkotikai buvo paslėpti kontaktinių lęšių dėžutėse ir elektroninių cigarečių kapsulėse.

Incidentas įvyko 2021 metų rugpjūtį.

M. Fogelas, kuris mokytojavo Maskvos anglų ir amerikiečių mokykloje, tvirtino, kad marihuana buvo skirta medicininėms reikmėms ir kad ji buvo išrašyta Jungtinėse Valstijose po nugaros operacijos.

Rusijoje nėra legalizuotas kanapių vartojimas medicininiais tikslais.

Rusų pareigūnai sako, kad M. Fogelas iki 2021 metų gegužės dirbo JAV ambasadoje Maskvoje ir turėjo diplomatinę neliečiamybę.

Rusijos kalėjimuose laikoma keletas amerikiečių. Garsiausias iš jų yra buvęs JAV jūrų pėstininkas Paulas Whelanas, nuo 2018 metų kalinamas Rusijoje dėl kaltinimų šnipinėjimu.

Kitas JAV pilietis, buvęs jūrų pėstininkas Trevoras Reedas, 2019 metais buvo suimtas už tai, kad būdamas neblaivus įsivėlė į peštynes ir neva sudavė dviem Rusijos policijos pareigūnams. Jis buvo nuteistas kalėti devynerius metus, bet balandį Vašingtonas į jį iškeitė rusų pilotą, JAV kalintą nuo 2010 metų.

Rusijoje taip pat yra sulaikyta ir laukia teismo JAV krepšinio žvaigždė Brittney Griner, kaltinama narkotikų kontrabanda.

B. Griner buvo sulaikyta kelios dienos prieš tai, kai Rusija nepaisydama JAV įspėjimų vasario pabaigoje pasiuntė savo kariuomenę į Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.