Dėl Rusijos plano atšaukti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą – sujudimas Europos Parlamente

Estijos europarlamentaras Riho Terras ir dar 56 Europos Parlamento nariai paragino Europos Sąjungą nutraukti diplomatinius santykius su Rusija, jei bus priimtas Valstybės Dūmoje registruotas įstatymo projektas, kuriuo siūloma atšaukti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą 1991 metais.

Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 18, 2022, 7:45 PM, atnaujinta Jun 18, 2022, 8:27 PM

14 ES valstybių narių europarlamentarai laiške Bendrijos diplomatijos vadovui Josepui Borrelliui išreiškė didelį susirūpinimą dėl šios iniciatyvos.

„ES valstybės narės nepriklausomybės kvestionavimas yra nepriimtina grėsmė, kurią reikia vertinti ypač rimtai, atsižvelgiant į vykstantį karą Ukrainoje, kur agresorius naudoja atvirą melą, dezinformaciją ir propagandą, bandydamas pateisinti savo veiksmus“, – sakoma EP narių laiške.

Jame pabrėžiama, kad Rusija savo karine agresija ir priešiškais veiksmais pažeidžia tarptautinę teisę ir bando pakenkti nepriklausomų šalių apsisprendimo teisei.

Bet kokia teisėkūros iniciatyva, kuria siekiama atšaukti ES valstybės narės ar bet kurios kitos nepriklausomos šalies nepriklausomybės pripažinimą, yra žingsnis Rusijos imperijos atkūrimo link, teigiama laiške.

„Valdant prezidentui [Vladimirui] Putinui, Rusijos Federacija užsibrėžė tikslą vykdyti puolimą prieš nepriklausomas šalis, kurios anksčiau buvo okupuotos Sovietų Sąjungos. Jos platesnis tikslas – sugriauti dabartinę Europos saugumo architektūrą pasitelkiant įvairias priemones, pavyzdžiui, dezinformaciją, grasinimus, skaldymą ir net atvirą karą prieš Ukrainą. Europos Sąjungos griūtis yra strateginis Rusijos Federacijos tikslas“, – rašoma europarlamentarų laiške.

„Todėl mes, žemiau pasirašiusieji Europos Parlamento nariai, raginame skubiai ir ryžtingai reaguoti, jei Rusijos Valstybės Dūma priimtų šį įstatymo projektą. Konkrečiau, Europos Sąjunga turėtų nutraukti diplomatinius santykius su Rusijos Federacija ir paskelbti personae non gratae visus Rusijos Federacijos nuolatinės misijos prie Europos Sąjungos diplomatus“, – sakoma jame.

Pranešime spaudai R. Terras teigė, kad ES negali sėdėti rankas sudėjusi ir stebėti, kaip Rusija kelia grėsmę Bendrijos narių nepriklausomybei.

„Smegenų plovimui šalies viduje kaip priemonė pasitelkiamas kadaise Sovietų Sąjungos okupuotų šalių valstybingumo legitimumo trypimas. Tarptautinės teisės ignoravimas ir melas yra esminė imperialistinės Rusijos propagandos dalis“, – pridūrė jis.

Valdančiajai partijai „Vieningoji Rusija“ priklausantis deputatas Jevgenijus Fiodorovas Rusijos Valstybės Dūmoje praėjusią savaitę registravo įstatymo projektą, kuriuo siūloma atšaukti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą 1991 metais.

Pasak J. Fiodorovo, panašus pasiūlymas gali būti inicijuotas ir dėl Estijos bei Latvijos.

Lietuvos Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas 1990 metų kovo 11 dieną priėmė nutarimą dėl nepriklausomos valstybės atkūrimo.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis J. Fiodorovo iniciatyvą yra pavadinęs tiesiogine grėsme Lietuvai.

R. Terras inicijuotą kreipimąsi iš viso pasirašė 57 EP nariai iš 14 šalių: Estijos, Latvijos, Lietuvos, Suomijos, Švedijos, Lenkijos, Čekijos, Rumunijos, Vengrijos, Slovakijos, Liuksemburgo, Bulgarijos, Belgijos ir Ispanijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.