JK: EŽTT sprendimas dėl migrantų deportavimo į Ruandą – „politiškai motyvuotas“

Jungtinės Karalystės vidaus reikalų sekretorė Priti Patel šeštadienį paskelbtame interviu sakė, kad Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) įsikišimas siekiant sustabdyti prieglobsčio prašytojų išskraidinimą į Ruandą buvo politiškai motyvuotas.

Jungtinės Karalystės vidaus reikalų sekretorė Priti Patel.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės vidaus reikalų sekretorė Priti Patel.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-18 18:03, atnaujinta 2022-06-18 19:05

„Reikia pažvelgti į motyvaciją“, – sakė ji laikraščiui „Daily Telegraph“, EŽTT paskelbus savo sprendimą antradienį, kai lėktuvas turėjo išskristi į Kigalį.

EŽTT nusprendė, kad bent vienas tuo lėktuvu išskristi turėjęs asmuo turėtų likti Didžiojoje Britanijoje. Teismas savo sprendime nurodė, kad minimas migrantas turėtų likti Didžiojoje Britanijoje, nes nebuvo garantijų dėl jo teisinės ateities Ruandoje.

Strasbūre įsikūręs Teismas sakė, kad deportavimas turi būti atidėtas, kol britų teismai liepą priims galutinį sprendimą dėl naujosios politikos teisėtumo.

„Kaip ir kodėl priimtas toks sprendimas? Ar jis buvo politiškai motyvuotas? Aš manau, kad taip, absoliučiai“, – pridūrė ji.

„Neskaidri šio teismo veikla yra visiškai skandalinga. Dėl to reikia suabejoti“, – kalbėjo sekretorė.

P. Patel sakė, kad vyriausybei nebuvo pranešta EŽTT teisėjų tapatybė ir ji negavo visos nutarties dėl įsakymo neišskraidinti iš JK migrantų, kol nebus baigta politikos peržiūra.

„Anksčiau jie nesinaudojo šiuo sprendimu, todėl kyla abejonių dėl motyvacijos ir dėl skaidrumo trūkumo“, – pridūrė ji.

JK vyriausybė, kuri pažadėjo sugriežtinti sienų kontrolę po „Brexito“, patiria spaudimą dėl rekordinio skaičiaus migrantų, valtelėmis plaukiančių per Lamanšo sąsiaurį iš šiaurės Prancūzijos.

Nuo metų pradžios Lamanšą kirto daugiau kaip 11 tūkst. migrantų – beveik dvigubai daugiau nei tuo pačiu metu pernai.

JK tikisi sumažinti nelegalios migracijos spaudimą, įskaitant apgyvendinimo išlaidas, kurios kasdien siekia 5 mln. svarų sterlingų (5,8 mln. eurų), siųsdama kai kuriuos prieglobsčio prašytojus su bilietu į vieną pusę persikelti į Ruandą.

Iš pradžių buvo planuota, kad antradienio reisu į Ruandą skris apie 130 prieglobsčio prašytojų, tačiau po keleto teisinių ginčų dėl žmogaus teisių šis skaičius sumažėjo iki nulio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.