Ispanijos premjerui – regioninių rinkimų išbandymas Andalūzijoje

Andalūzijos gyventojai sekmadienį balsuoja pirmalaikiuose regioniniuose rinkimuose, kuriuose, kaip manoma, pergalę švęs valdančioji konservatorių Liaudies partija (PP), suduosianti smūgį Ispanijos ministrui pirmininkui socialistui Pedro Sanchezui artėjant visuotiniams rinkimams 2023 metų pabaigoje.

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2022, 4:41 PM

Daugiausiai gyventojų turinčiame Ispanijos regione teisę balsuoti turi daugiau nei 6 mln. žmonių, o pastarąją savaitę regioną alinusi karščio banga, kuri, kaip manyta, galėjo pakenkti rinkėjų aktyvumui, turėtų šiek tiek atslūgti.

Balsavimo apylinkės atsidarė 9 val. (10 val. Lietuvos laiku) ir veiks iki 20 val. (21 val. Lietuvos laiku). Galutinių rezultatų tikimasi dar po kelių valandų.

Apklausos rodo, kad Liaudies partija (PP) laimės apie 50 vietų 109 vietų Andalūzijos parlamente – daugiau nei visos kairiosios partijos kartu paėmus.

Partija pietinį regioną, garsėjantį kaimais su namais baltomis sienomis ir populiariais Kosta del Solio paplūdimio kurortais, valdo nuo 2018 metų koalicijoje su mažesne centro dešiniųjų partija „Ciudadanos“.

Prognozuojama, kad socialistai laimės apie 33 mandatus – tiek pat, kiek ir per paskutinius rinkimus 2018 metais, kai jie pirmą kartą nuo regiono vyriausybės įkūrimo 1982 metais buvo nustumti nuo valdžios Andalūzijoje.

Partijos pozicijas įprastai jai palankiame regione, kuriame gyvena apie 8,5 mln. žmonių, susilpnino skandalas dėl piktnaudžiavimo viešosiomis lėšomis, skirtomis kovai su nedarbu.

„Visa socialinė pažanga, pasiekta Andalūzijoje ir Ispanijoje, buvo inicijuota socialistų. Niekada – dešiniųjų“, – pareiškė P. Sanchezas per paskutinį kampanijos susitikimą, įvykusį penktadienį regiono sostinėje Sevilijoje.

Nors atrodo, kad PP laimės sekmadienį vykstančius rinkimus, neaišku, ar ji užsitikrins absoliučią daugumą, kuri leistų valdyti išvengiant koalicijos.

Jei apklausų rezultatai pasitvirtins, tai bus trečias iš eilės socialistų pralaimėjimas Liaudies partijai regiono rinkimuose po rinkimų Madride 2021 metų gegužę bei Kastilijoje ir Leone vasarį.

Pralaimėjimas Andalūzijoje reikštų „skaudų smūgį“ socialistams ir tai, kad „P. Sanchezo kitais metais gali laukti sunki kova dėl perrinkimo“, mano politinių konsultacijų bendrovės „Teneo“ analitikas Antonio Barroso.

„PP, regis, įgauna vis didesnį pagreitį, o rinkėjų nerimas dėl infliacijos gali tik dar labiau apsunkinti galimybes P. Sanchezui remtis savo vyriausybės laimėjimais kituose parlamento rinkimuose“, – pridūrė jis.

Metinė infliacija Ispanijoje gegužę pasiekė 8,7 procento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.