Už Ukrainą kariaujantis baltarusis: Lietuvos patriotai kartais nesupranta, kas vyksta

Ankštas pailgas kambarys, kur telpa keturios dviaukštės lovos, ant grindų – išmėtytos karinės uniformos. Lovose kietai miega vyrai. Tokį vaizdą išvydau savo mobiliojo telefono ekrane, kai paprašiau įrodymų, kad kalbuosi ne su apsimetėliais ar provokatoriais.

K.Kalinausko pulkas – vienintelis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų užsieniečių dalinys, kurį sudaro tik Baltarusijos piliečiai.<br>„Facebook“
K.Kalinausko pulkas – vienintelis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų užsieniečių dalinys, kurį sudaro tik Baltarusijos piliečiai.<br>„Facebook“
K.Kalinausko pulkas – vienintelis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų užsieniečių dalinys, kurį sudaro tik Baltarusijos piliečiai.<br>„Telegram“
K.Kalinausko pulkas – vienintelis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų užsieniečių dalinys, kurį sudaro tik Baltarusijos piliečiai.<br>„Telegram“
K.Kalinausko pulkas – vienintelis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų užsieniečių dalinys, kurį sudaro tik Baltarusijos piliečiai.<br>„Telegram“
K.Kalinausko pulkas – vienintelis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų užsieniečių dalinys, kurį sudaro tik Baltarusijos piliečiai.<br>„Telegram“
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 25, 2022, 10:03 PM

Kai mano pašnekovas kamerą atsuko į save, pamačiau jauną pavargusį vyrą karine uniforma.

„Mano slapyvardis Kedras. Kosto Kalinausko pulke mes visi turime tik slapyvardžius“, – prisistatė jis

Vieno 1863 m. sukilimo prieš carinę Rusiją vadų K.Kalinausko garbei pavadintą pulką sudaro tik Baltarusijos piliečiai. Šis dalinys priklauso Ukrainos ginkluotųjų pajėgų užsieniečių legionui ir dalyvauja kare su Rusija.

Kedras pasisakė esąs maždaug 30-ties, turįs filologo diplomą. Mūsų pokalbis prasidėjo lietuviškai: baltarusis teigė, kad lietuviškai supranta geriau nei kalba, turi leidimą gyventi Lietuvoje ir nuo 2019-ųjų buvo įsikūręs Vilniuje.

– Net jūsų giminės nežino, kur esate?lrytas.lt paklausė Kedro.

– Giminės žino. Bet giminių kaimynams tikrai nereikia to žinoti.

– Dabar ilsitės po kovinės operacijos?

– Mes vykdėme savo pareigą, daugiau apie tai pasakoti neturiu teisės. Dalyvaujame operacijose, bet negalime to komentuoti – viskas įslaptinta.

– Kaip atsidūrėte K.Kalinausko pulke?

– Nuo 2014-ųjų dalyvavau kovinėse operacijose Ukrainoje. Mes, būrys baltarusių Ukrainoje, jau tuomet žinojome, kad netrukus kils didelis karas. Svarstėme, jog bus įtraukta ir Baltarusija, todėl norėjome sukurti darinį, kad mūsų kariškiai lengviau galėtų pereiti į Ukrainos pusę.

Visus aštuonerius metus rengėmės šiam didžiajam karui. Mūsų žmonės turėjo kovinės patirties, suprato ukrainiečius, žinojo, kaip bendrauti su Ukrainos valdžia.

Keletas tų, su kuriais petys į petį kariavome 2014 m., padarė puikias karjeras ir galėjo patarti, ką daryti. Todėl mums buvo lengviau organizuoti baltarusių pulką.

– Kiek žmonių jūsų dalinyje?

– Pagal mūsų skaičių oficialiai dar negalėtume vadintis pulku – susirinko daugiau kaip 300 žmonių. Bet kiekvieną savaitę atvyksta papildymas iš Varšuvos. Lenkijos sostinėje turime mobilizacijos centrą, kur žmonės patikrinami, vyksta instruktažai, paskui siunčiami į karinius mokymus, o jau tada savanoriai pagal jų sugebėjimus skirstomi į padalinius.

– Jei teisingai suprantu, jūsų pulkas svarbus ne tik karine, bet ir simboline, moraline prasme. Kuri svarbesnė?

– Esame lengvas pėstininkų dalinys, neturime sunkiosios ginkluotės. Prieš savaitę dalyvavome karinėje operacijoje, užėmėme strateginį tašką, paėmėme belaisvius – pastūmėme frontą į priekį. Tokios operacijos vyksta nuolat, nors ir negaliu smulkiai apie tai pasakoti.

O kalbant apie mūsų simbolinę reikšmę – tai irgi labai svarbu. Mūsų pulkas demonstruoja, kad ne visi baltarusiai palaiko Vladimirą Putiną. Kai ukrainiečiai sužino, kad mes – baltarusiai, matome, kaip jų akyse kaupiasi ašaros.

– Ar į K.Kalinausko pulką stojama savanoriškai?

– Taip, stojama savo noru, bet priimame ne visus. Vyksta kelios atrankos pakopos – labai daug kandidatų.

Ypač nemažai norinčių kariauti tarp gražiosios lyties atstovių. Bet per aštuonerius darbo metus įsitikinome, kad merginos daugiau naudos duoda ne kare. O ateityje nenorėtume tokių žmonių prarasti ir moterys irgi bus įtraukiamos.

Šiuo metu ties tuo dirbame. Sunku viską sudėlioti į lentynėles. Mūsų tikslas – kariauti, tą darome ir po truputį tobuliname jau esamą struktūrą – kuriame padalinius, kur įtraukiame daugiau žmonių.

Ateityje norėtume tapti susivienijimu, kur yra ir kariškių, ir civilių. Šiuo metu mes Ukrainos teritorijoje, bet vėliau veiksime Baltarusijoje.

Kai Rusija pradėjo šį karą, galima sakyti, įsijungė Rusijos žlugimo laikmatis. Rusijoje veikiausiai prasidės problemos, panašios į „perestroikos“ laikų, dėl kurių ir iširo Sovietų Sąjunga. Tikėtina, kad tai gali pasikartoti.

Todėl mūsų pulko tikslas – stabili padėtis Baltarusijoje, kad ten nekiltų pilietinis karas ir šalies vėl neužgrobtų koks ūsuotas caras.

Kai Rusija nusilps – tvarką Baltarusijoje darysime mes, ir darysime taip, kaip manome esant reikalinga. Tai – europietiška integracija, integracija su NATO. Taip, kaip gyvena civilizuotas pasaulis. Baltarusiai – Europos tauta ir mes turime gyventi Europoje.

– Ar atstovaujate kokiam nors politiniam judėjimui?

– Šiuo metu nei virš mūsų, nei mūsų viduje nėra jokių politinių partijų. Pulke gali išryškėti nauji veidai, kurie nesusiteršė bendradarbiavimu su specialiomis Rusijos ar Baltarusijos tarnybomis.

Mūsų požiūris į buvusią opoziciją neutralus: jie bandė kažką daryti, bet nepadarė. Svetlaną Cichanouskąją vertiname nei teigiamai, nei neigiamai. Mūsų nuomone, ji praleido galimybę tapti nacionaline lydere ir nežengė žingsnių, kurie galėtų pakeisti situaciją Baltarusijoje.

– Kas jums vadovauja?

– Mūsų struktūra ne visai įprastinė: pulke priimami kolegialūs sprendimai. Neturime patyrusių karo žinovų arba ryškių politikų, kurie viską supranta. Mokomės ir stengiamės viską spręsti bendru sutarimu, kad nesukurtume asmens kulto.

– Karas ir demokratija sunkiai suderinami. Ar tai netaps anarchija?

– Kai kariaujame – vadui reikia paklusti.

– Turite pakankamai ginklų?

– Lyginant 2014-ųjų aprūpinimą su dabartiniu, skųstis tikrai nėra kuo – juk dabar Ukrainai padeda visas pasaulis. Tokių buitinių problemų, kaip maistas tikrai nėra. Bet trūksta šiuolaikinių ginklų, kurie niekaip negali mūsų pasiekti. Gaila, ne visi Europos lyderiai elgiasi taip, kaip kalba.

– Ar karas tęsis ilgai?

– Nesu karo ekspertas, bet man atrodo, kad ilgai. Rusija ir V.Putinas nesugebės susitaikyti su pralaimėjimu, o Ukrainai reikia tik pergalės, kad galėtų egzistuoti.

Naudodamasis proga norėčiau pasakyti: nuolat bendrauju su lietuviais ir susidaro įspūdis, kad žmonės, kurie remia Ukrainą – Lietuvos patriotai – kartais nesupranta, kas vyksta.

Mano įsitikinimu, karas Baltarusijoje greičiausiai neišvengiamas. O Vilnius yra už 30 km nuo sienos, kur, labai tikėtina, stovės Rusijos tankai ir savaeigiai artilerijos įrenginiai, tikrai galėsiantys apšaudyti Lietuvos sostinę.

Todėl norėčiau paraginti patriotiškai nusiteikusius lietuvius suvokti šią situaciją ir pradėti megzti ryšius su K.Kalinausko pulku ar kitomis baltarusių struktūromis, kurios nesuteršė savo garbės ir drauge rengtis kariniams veiksmams – kad nebūtų taip, kad karas prasidėjo, o niekas nežino, ką daryti.

Rusų daliniai užims Baltarusiją ir Baltarusijos kariuomenė jiems nesipriešins. Mums teks rusams priešintis. Todėl tam ruošiamės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.