Vokietija užsimojo legalizuoti kanapes ir atsakė į 5 dažniausius klausimus

Koalicinė vyriausybė dar kadaise pažadėjo rekreacinių kanapių legalizavimo įgyvendinimą, tačiau viskas kol kas išliko kalbų lygmenyje.

Vokietijos sveikatos apsaugos ministerija šią savaitę rengia derybas su suinteresuotosiomis šalimis dėl rekreacinių kanapių legalizavimo.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Vokietijos sveikatos apsaugos ministerija šią savaitę rengia derybas su suinteresuotosiomis šalimis dėl rekreacinių kanapių legalizavimo.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Vokietija sieks legalizuoti kanapes.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Vokietija sieks legalizuoti kanapes.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 25, 2022, 9:37 PM, atnaujinta Aug 3, 2022, 3:49 PM

Vokietijos sveikatos apsaugos ministerija šią savaitę rengia derybas su suinteresuotosiomis šalimis dėl rekreacinių kanapių legalizavimo, siekdama rudenį pateikti strategiją to siekio įgyvendinimui.

Nors kanclerio Olafo Scholzo socialdemokratai norėjo tik dekriminalizuoti kanapes, t. y. leisti tik jų disponavimą, jo koalicijos partneriai žalieji ir liberalai per 2021 m. rinkimus agitavo visiškai legalizuoti rekreacines kanapes, t. y. leisti jų laikymą, auginimą, prekybą ir gabenimą.

Galiausiai koaliciniai partneriai pasiekė pergalę, todėl buvo sudarytas susitarimas, kuriuo pritariama rekreacinių kanapių legalizavimui.

Atėjo laikas susitarimo įgyvendinimui. Nors 2016 m. Vokietija legalizavo medicinines kanapes, vis dar kyla daugybė klausimų, į kuriuos reikia atsakyti, kol bus galima legaliai parduoti pirmąją suktinę rekreacinių kanapių vartotojams.

Vokietijos komisaras atsakingas už narkotines medžiagas Burkhardas Blienertas surengs penkis pokalbius su daugiau kaip 200 suinteresuotųjų šalių, įskaitant priklausomybių ligų gydytojus, kanapių asociacijas ir tarptautinius ekspertus. Rezultatai bus pristatyti mėnesio pabaigoje, taip padedant pagrindus legalizavimo strategijai, kurios išvystymo laukiama rudenį.

Vokietijai besiruošiant žengti marihuanos legalizavimo keliu, pravartu žinoti svarbiausius šio proceso dėmenis.

Kam bus leista pardavinėti?

Šiuo metu Vokietijoje medicininėmis kanapėmis gali prekiauti tik vaistinės, o tai, pasak jų, neturėtų keistis ir rekreacinių kanapių atveju.

„Jei kanapės vartojimo tikslais bus parduodamos vaistinėse, tai jos ir turėtų būti parduodamos tik vaistinėse, – rašytiniame pareiškime teigė Vokietijos federalinė vaistininkų asociacija. – Esant skirtingiems platinimo kanalams, bus sunku užtikrinti vienodus, aukštus vartotojų apsaugos standartus.“

Ne visi su tuo sutinka. „Vaistinės yra tam, kad parduotų vaistus. Priešingu atveju jos turėtų įtraukti į savo asortimentą ir alų bei cigaretes“, – sakė Vokietijos kanapių asociacijos atstovas Georgas Wurthas.

Pagal koalicijos susitarimą kanapės turėtų būti platinamos „licencijuotose parduotuvėse“. Tačiau kas laikytina licencijuota parduotuve dar nėra apibrėžta. Didieji žaidėjai neabejotinai stengsis patekti į mažmeninę rinką, kuri, remiantis tyrimu, išaugs nuo 20 tonų medicininių kanapių iki 400 tonų medicininių ir rekreacinių kanapių per metus.

Šiuo metu ne vaistinėse galima prekiauti tik mažesnio stiprumo produktais, tokiais kaip CBD aliejus.

Kas galės tai įsigyti?

Koalicijos susitarime aiškiai nurodoma, kad kanapės nėra skirtos vaikams ar paaugliams.

„Tik suaugusieji turės prieigą prie kanapių parduotuvių“, – sakė parlamento Sveikatos komiteto pirmininko pavaduotoja Kirsten Kappert-Gonther. Siekiant nuo to apsaugoti nepilnamečius, „turėtų būti išlaikomi minimalūs atstumai nuo mokyklų ir jaunimo centrų“.

Vokietijos federalinė vaistininkų asociacija žengė dar vieną žingsnį ir reikalauja „atitinkamų reglamentų, siekiant apriboti kanapių vartojimą paaugliams“.

Vokietijos gydytojų asociacija pritaria: „Medicininiu požiūriu prasminga būtų vartojimą apriboti bent nuo 21 metų (pageidautina vyresnio amžiaus apribojimas; +25 metų)“, – teigiama rašytiniame pareiškime.

Kaip tai bus reguliuojama?

Norint užtikrinti, kad Vokietijoje parduodama marihuana būtų visiškai saugi, reikia ne tik patikimų pardavėjų ir tiekėjų, bet ir reguliuojamų rūšių. Kanapių sudėtyje yra daugiau kaip 400 medžiagų, iš kurių dvi labiausiai žinomos yra THC ir CBD. Konkrečiai THC yra atsakingas už svaiginamąjį kanapių poveikį ir gali labai skirtis įvairiose kanapių rūšyse.

„Kiek galima spręsti iš turimų duomenų, didelis THC kiekis (daugiau kaip 20 proc.) yra susijęs su gerokai didesne rizika sveikatai, pavyzdžiui, psichozinėmis reakcijomis, priešingai nei su kanapėmis, kuriose THC koncentracija yra maža“, – teigė Vokietijos gydytojų asociacija. Todėl jie rekomenduoja nustatyti 10–15 proc. ribą THC kiekiui.

Kalbant apie pasiūlą, „Nyderlandų modelis nėra pavyzdys Vokietijai“, – vasario mėn. sakė B.Blienertas. Olandai dar 1976 m. leido pardavinėti kanapes coffee shop'uose, tačiau nesudarė sąlygų legaliam ir kontroliuojamam įsigijimui. B.Blienertas teigia, jog Vokietija to nenori. „Turime stebėti visą tiekimo grandinę... nuo auginimo iki prekybos ir pardavimo“, – sakė jis.

Iš kur ji bus gaunama?

Šiuo metu Vokietijoje kanapes auginti leidžiama tik labai griežtomis sąlygomis. Jos turi būti auginamos bunkerio tipo pastatuose laikantis labai griežtų saugumo reikalavimų.

Tačiau „auginti kanapes tik uždarose plantacijose už storų betoninių sienų nėra nei protinga, nei tvaru“, – sakė K.Kappert-Gonther. Taigi, legalizavus kanapes, šios taisyklės galėtų būti sušvelnintos tam, jog Vokietijoje būtų sudarytos geresnės auginimo sąlygos paklausai patenkinti.

Kai kuriose Vokietijos žemėse leidžiama importuoti kanapes, jei jos atitinka tam tikrus kriterijus. O jei tos kanapės rafinuojamos Vokietijoje, jos jau šiandien gali būti parduodamos kaip medicininės kanapės.

Kanapių asociacija taip pat reikalauja įteisinti marihuanos auginimą namuose: „Nėra prasmės persekioti vartotojus dėl kelių auginamų kanapinių augalų, kai šalia esančioje parduotuvėje kasdien kilogramais parduodama marihuana“, – sakė G.Wurthas.

Ar yra kokių nors teisinių kliūčių?

Legalizuodama rekreacines kanapes Vokietija rizikuoja pažeisti tarptautinę teisę.

1961 m. Jungtinių Tautų Bendroji narkotinių medžiagų konvencija draudžia Vokietijai legalizuoti rekreacines kanapes, nes pagal ją valstybėms draudžiama auginti kanapes ir jomis prekiauti ne medicinos ar mokslo tikslais. Norint išvengti teisės pažeidimo, Berlynas pirmiausia turėtų pasitraukti iš konvencijos, o tai gali užtrukti iki vienerių metų.

Arba Vokietija gali nuspręsti ignoruoti konvenciją, kaip Kanada, kuriai iki šiol nebuvo taikytos sankcijos dėl kanapių politikos, nors Tarptautinė narkotikų kontrolės valdyba ne kartą ją kritikavo.

Europos Sąjunga taip pat gali pridaryti kliūčių. ES Teisingumo Teismo sprendime aiškiai nurodyta, kad valstybės narės turėtų užkirsti kelią kanapių pardavimui. Tai gali sukelti ypatingų problemų Vokietijai, kuri nori turėti valstybės licencijuotas parduotuves ir tiekimo grandines, priešingai nei Nyderlandai, kurie dekriminalizavo rekreacines kanapes, bet jų visiškai neįteisino.

Tam tikri Vokietijos politikai taip pat gali pakišti koją. Nors įstatymui dėl rekreacinių kanapių legalizavimo gali būti lengviau gauti Bundestago, kuriame daugumą turi legalizavimą remiančios partijos, pritarimą, jam gali būti sunkiau prasibrauti pro Bundesratą, kuris federaliniu lygmeniu atstovauja Vokietijos žemėms.

Jame centro dešinieji krikščionys demokratai turi daugumą, kuri akivaizdžiai tokiam įstatymui nepritaria. Jų lyderis Frydrichas Mercas gruodžio mėn. pareiškė, kad „hašišas yra narkotikas, atveriantis kelią į priklausomybę nuo stipriųjų narkotikų“.

Jei B.Blienertui ir koalicijai nepavyks pasiekti kompromiso su CDU, realu, jog visas šis reikalas gali būti sustabdytas.

Parengta pagal „POLITICO“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.