Norvegija gedi Oslo išpuolio aukų

Norvegijos premjeras ir karališkosios šeimos nariai sekmadienį dalyvavo išpuolio Oslo barų rajone aukoms skirtose pamaldose sostinės katedroje.

Norvegija gedi Oslo išpuolio aukų.<br>AP/Scanpix nuotr.
Norvegija gedi Oslo išpuolio aukų.<br>AP/Scanpix nuotr.
Norvegijos premjeras ir karališkosios šeimos nariai sekmadienį dalyvavo išpuolio Oslo barų rajone aukoms skirtose pamaldose sostinės katedroje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Norvegijos premjeras ir karališkosios šeimos nariai sekmadienį dalyvavo išpuolio Oslo barų rajone aukoms skirtose pamaldose sostinės katedroje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-06-26 16:16

Šeštadienio naktį Oslo centro rajone, kur įsikūrę daug barų, šaudęs užpuolikas nužudė du vyrus, kurių vienas ėjo šeštą, o kitas – septintą dešimtį metų, o dar daugiau kaip 20 žmonių sužeidė. Išpuolis, kurį Norvegijos saugumo tarnyba pavadino „islamistinio terorizmo aktu“, buvo surengtas per metinį sostinės LGBTQ festivalį.

Įtariamasis – 42 metų iraniečių kilmės Norvegijos pilietis – yra sulaikytas.

Nusikaltimo vieta apima LGBTQ bendruomenės pamėgtą barą „London Pub“, bet policijos tyrėjai sakė, kad kol kas neaišku, ar užpuoliko motyvas buvo neapykanta seksualinėms mažumoms.

Norvegijos premjeras Jonas Gahras Store sakydamas kalbą per sekmadienio pamaldas teigė, kad „šaudymas nutraukė gėjų paradą, bet nesustabdė kovos ir pastangų kovoti su diskriminacija, prietarais ir neapykanta“.

Jis taip pat kreipėsi į Norvegijos musulmonų bendruomenę.

„Žinau, kaip daugelis jūsų pasijutote paaiškėjus, kad kaltininkas priklausė islamo bendruomenei. Daugelis jūsų patyrėte baimę ir nerimą. Turėtumėte žinoti: mes laikomės drauge, mes esame viena bendruomenė ir mes drauge atsakingi už bendruomenę“, – sakė J. Gahras Store.

Pamaldose taip pat dalyvavo sosto įpėdinio žmona princesė Mette-Marit.

Norvegų žiniasklaida paskelbė, kad įtariamasis yra Oslo gyventojas Zaniaras Matapouras, 10-ajame dešimtmetyje, dar vaikystėje atvykęs į Norvegiją iš Irano kurdų regiono.

Norvegijos vidaus žvalgybos tarnyba PST, kuri yra atsakinga už kovą su terorizmu, šeštadienį pranešė, kad apie įtariamąjį pirma kartą sužinojo 2015 metais, o vėliau susirūpino dėl jo radikalizacijos ir priklausymo neskelbiamam islamistų tinklui.

Sekmadienį norvegų žiniasklaidos priemonės pranešė, kad Z. Matapouras tikriausiai palaikė glaudžius kontaktus su vienu Norvegijoje gyvenančiu islamo ekstremistu, seniai žinomu norvegų policijai.

Žinoma, kad šis ekstremistas, Arfanas Bhatti, yra griežtai nusistatęs prieš gėjus, pranešė visuomeninis transliuotojas NRK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.